Защитное действие кверцетина и липоата на функциональные группы белков сетчатки при моделировании диабета

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Пасечникова, Н. В. ru
dc.contributor.author Мороз, О. А. ru
dc.contributor.author Pasyechnikova, N. V. en
dc.contributor.author Moroz, O. A. en
dc.date.accessioned 2021-02-26T08:08:34Z
dc.date.available 2021-02-26T08:08:34Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Пасечникова Н. В. Защитное действие кверцетина и липоата на функциональные группы белков сетчатки при моделировании диабета / Н. В. Пасечникова, О. А. Мороз // Офтальмологічний журнал. - 2015. - № 3. - С. 76-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ofzh_2015_3_15 ru
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/8901
dc.description.abstract Вивчено вплив кверцетину та ліпоату на тіоловий статус білкових з’єднань в сітківці за умов моделювання діабету. Встановлено, що при розвитку стрептозотоцинового діабету відзначається прогресуюче зниження тіолових груп білків сітківки та підвищення дисульфідних містків, тобто окиснення сульфгідрильних груп. Застосування ліпоєвої кислоти і кверцетину запобігає значному зниженню рівня тіолових груп білків сітківки у тварин зі стрептозотоциновим діабетом, при цьому спостережено найбільш виражений ефект у тварин у двомісячний період розвитку експериментального діабету після застосування ліпоєвої кислоти, коли відмінності в рівні тиолів були статистично значущі. uk_UA
dc.description.abstract Изучено влияние кверцетина и липоата на тиоловый статус белковых соединений в сетчатке при моделировании диабета. Установлено, что при развитии стрептозотоцинового диабета отмечается прогрессирующее снижение тиоловых групп белков сетчатки и повышение дисульфидных мостиков, то есть окисление сульфгидрильных групп. Применение липоевой кислоты и кверцетина предотвращает значительное снижение уровня тиоловых групп белков сетчатки у животных со стрептозотоциновым диабетом, при этом отмечен наиболее выраженный эффект у животных в двухмесячный период развития экспериментального диабета после применения липоевой кислоты, когда различия в уровне тиолов были статистически значимы. ru
dc.description.abstract Introduction. Relevance of the work is to study of influence of quercetin and lypoate on treatment with experimental diabetes. Purpose. To study the effect of quercetin and lipoate on thiol groups of proteins in experimental diabetes. Methods. Studies were conducted on white rats. Experimental animals were divided into four groups: first — control group (14 rats), the second — experimental group (14 rats), animals with diabetes, without the use of drugs, the third — the experimental group (12 rats), animals with diabetes, and the use of lipoic acid, the fourth — the experimental group (15 rats), animals with diabetes and the use of quercetin. In retinas homogenates produced determination of thiol groups of proteins. Results. Application of preparations of lipoic acid and quercetin prevents the falloff of level of thiol groups of proteins of retina. In the mechanism of this effect undoubtedly an important role is played by their antioxidant properties. Conclusion. 1. It is set that at development of streptozotocin diabetes the making progress decline of thiol groups of proteins of retina and increase of disulfide bridges are marked, i.e. oxidization of sulfhydryl groups. 2. Application of lipoic acid and quercetin prevents the considerable decline of level of thiol groups of proteins of retina for animals with streptozotocin diabetes, here marked the most expressed effect for animals in a two-month period of development of experimental diabetes after application of lipoic acid, when differences in the level of thiols were statistically meaningful. en
dc.language.iso ru en
dc.subject streptozotocin diabetes en
dc.subject retina en
dc.subject experiment en
dc.subject thiol groups of proteins en
dc.subject стрептозотоциновий діабет uk_UA
dc.subject сітківка uk_UA
dc.subject експеримент uk_UA
dc.subject тіолові групи білків uk_UA
dc.subject стрептозотоциновий диабет ru
dc.subject сетчатка ru
dc.subject эксперимент ru
dc.subject тиоловые горуппы белков ru
dc.title Защитное действие кверцетина и липоата на функциональные группы белков сетчатки при моделировании диабета ru
dc.title.alternative Protective effect of quercetin and lypoate of functional groups on proteins in retina with experimental diabetes en
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу