Вивчено вплив кверцетину та ліпоату на тіоловий статус білкових з’єднань в сітківці за умов моделювання діабету. Встановлено, що при розвитку стрептозотоцинового діабету відзначається прогресуюче зниження тіолових груп білків сітківки та підвищення дисульфідних містків, тобто окиснення сульфгідрильних груп. Застосування ліпоєвої кислоти і кверцетину запобігає значному зниженню рівня тіолових груп білків сітківки у тварин зі стрептозотоциновим діабетом, при цьому спостережено найбільш виражений ефект у тварин у двомісячний період розвитку експериментального діабету після застосування ліпоєвої кислоти, коли відмінності в рівні тиолів були статистично значущі.
Изучено влияние кверцетина и липоата на тиоловый статус белковых соединений в сетчатке при моделировании диабета. Установлено, что при развитии стрептозотоцинового диабета отмечается прогрессирующее снижение тиоловых групп белков сетчатки и повышение дисульфидных мостиков, то есть окисление сульфгидрильных групп. Применение липоевой кислоты и кверцетина предотвращает значительное снижение уровня тиоловых групп белков сетчатки у животных со стрептозотоциновым диабетом, при этом отмечен наиболее выраженный эффект у животных в двухмесячный период развития экспериментального диабета после применения липоевой кислоты, когда различия в уровне тиолов были статистически значимы.
Introduction. Relevance of the work is to study of influence of quercetin and lypoate on treatment with experimental diabetes. Purpose. To study the effect of quercetin and lipoate on thiol groups of proteins in experimental diabetes. Methods. Studies were conducted on white rats. Experimental animals were divided into four groups: first — control group (14 rats), the second — experimental group (14 rats), animals with diabetes, without the use of drugs, the third — the experimental group (12 rats), animals with diabetes, and the use of lipoic acid, the fourth — the experimental group (15 rats), animals with diabetes and the use of quercetin. In retinas homogenates produced determination of thiol groups of proteins. Results. Application of preparations of lipoic acid and quercetin prevents the falloff of level of thiol groups of proteins of retina. In the mechanism of this effect undoubtedly an important role is played by their antioxidant properties. Conclusion. 1. It is set that at development of streptozotocin diabetes the making
progress decline of thiol groups of proteins of retina and increase of disulfide bridges
are marked, i.e. oxidization of sulfhydryl groups. 2. Application of lipoic acid
and quercetin prevents the considerable decline of level of thiol groups of proteins
of retina for animals with streptozotocin diabetes, here marked the most expressed
effect for animals in a two-month period of development of experimental diabetes
after application of lipoic acid, when differences in the level of thiols were statistically
meaningful.