The work shows that Fatty acids of dietary fats provide two main functions in the human and animal body: energy and
structural-regulatory, Polyunsaturated fatty acids (PUFA) are the basis of membrane lipids of all cells of the body The structure and
functional activity of cells, their resistance to pathogenic factors depends on the ratio of ω-6 / ω-3 PUFA. Аdherence to recommend ed metabolic energy reserves in poultry feed is essential to optimize feed costs. The use of oils or fats is a common economic practice
in modern poultry production. Energy functions are carried out due to the oxidation of energy fatty acids in mitochondria, which
include, first of all, palmitic (С16:0), palmitooleic (С16:0), stearic (С18:1) and oleic (С18:1). In addition to providing energy, edible
oil can also enhance dietary palatability, reduce dustiness, and increase lipoprotein hydrolysis to promote the production of essential
fatty acids. Adipose tissue should be considered not only as a source of various fatty acids, but also as an important endocrine organ
that takes an active part in the activity of the immune system. To determine the effect of a diet with high oleic sunflower oil on the
content of energy fatty acids (EFA) and long-chain PUFA (LCPUFA) in rat liver lipids. We used high oleic sunflower oil (HOSO)
containing 85.5% oleic acid. The rats were fed a fat-free diet (FFD) and diets with 5 or 15% HOSO for 35 days. Lipids were ex tracted from the liver and separated into three fractions: neutral lipids (NL), phospholipids (PL) and free fatty acids (FFA). The
fatty acid composition of lipid fractions was determined by gas chromatography. FFA are the sum of the following acids:С16:0, С16:1,
С18:0, С18:1andС18:2. LCPUFA are presented С20:4 ω-6, С20:5 ω-3, С22:5 ω-3and С22:6 ω-3. Most of all, EFA is contained in the NL
fraction (89%), then in the PL fraction (79%), and least of all in the FFA fraction (68%). LCPUFA is found most of all in the FFA
fraction (20%), then in the PL fraction (13%), and least of all in the NL fraction (2%). In rats that received fat diets, the content of
EFA increased in the NL fraction by 2–3%, in the FFA fraction by 5-8%, and did not change in the PL fraction. The content of
LCPUFA ω-6 (arachidonic acid) with fat nutrition dose-dependently decreases in the fraction of NL and FFA and does not change in
the fraction of PL. On the contrary, the content of ω-3 LCPUFA increases in rats treated with HOSO in all lipid fractions. Also, the
ω-6/ω-3 LCPUFA ratio is significantly reduced in rats treated with HOSO. Consumption of HOSO stimulates endogenous biosynthe sis of ω-3 LCPUFA.
У роботі показано, що жирні кислоти харчових жирів забезпечують дві основні функції в організмі людини і тварин: енергетичну та структурно-регуляторну. Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) є основою мембранних
ліпідів усіх клітин організму. Структура та функціональна активність клітин, їх стійкість до патогенних факторів залежить від співвідношення ω-6 / ω-3 ПНЖК. Дотримання рекомендованих запасів метаболічної енергії в кормах для птиці
є важливим для оптимізації витрат на корм. Використання олії або жиру є звичайною економічною практикою в сучасному птахівництві. Енергетичні функції здійснюються за рахунок окислення в мітохондріях енергетичних жирних кислот, до
яких належать, насамперед, пальмітинова (С16:0), пальмітоолеїнова (С16:0), стеаринова (С18:1) та олеїнова (С18:1. Окрім забезпечення енергією, жир раціону також може покращити харчові, смакові якості, зменшити пил і посилити гідроліз ліпопротеїнів для сприяння синтезу незамінних жирних кислот. Жирову тканину слід розглядати не тільки як джерело
різноманітних жирних кислот, а й як важливий ендокринний орган, який бере активну участь у діяльності імунної системи. Визначали вплив дієти з високоолеїновою соняшниковою олією на вміст енергетичних жирних кислот (ЕЖК) та довго ланцюгових ПНЖК (ДЛПНЖК) у ліпідах печінки щурів. Ми використовували високоолеїнову соняшникову олію (ВОСО), що
містить 85,5% олеїнової кислоти. Раціони годівлі щурів безжирова дієта (БЖД) і раціони з 5 або 15% ВОСО протягом 35
днів. Ліпіди екстрагували з печінки і розділяли на три фракції: нейтральні ліпіди (НЛ), фосфоліпіди (ФЛ) і вільні жирні
кислоти (ВЖК). Жирнокислотний склад ліпідних фракцій визначали методом газової хроматографії. Сума жирних кислот
(СЖК) – це сума С16:0, С16:1, С18:0, С18:1 і С18:2. ДЛПНЖК представлені С20:4 ω-6, С20:5 ω-3, С22:5 ω-3 та С22:6 ω-3.
Найбільше ЕЖК міститься у фракції НЛ (89%), потім у фракції ФЛ (79%), а найменше у фракції ВЖК (68%). Найбільше
ДЛПНЖК міститься у фракції ВЖК (20%), потім у фракції ФЛ (13%) і найменше у фракції НЛ (2%). У щурів, які отримували жирові дієти, вміст ЕЖК підвищувався у фракції НЛ на 2-3%, у фракції ВЖК на 5-8%, а у фракції ФЛ не змінювався.
Вміст ДПНЖК ω-6 (арахідонової кислоти) з жировим харчуванням дозозалежно зменшується у фракції НЖК і ВЖК і не
змінюється у фракції ФЛ. Навпаки, у щурів, які отримували ВОСО, вміст ω-3 ДЛПНЖК зростає у всіх ліпідних фракціях.
Крім того, співвідношення ω-6/ω-3 ДЛПНЖК значно знижується у щурів, які отримували ВОСО. Споживання ВОСО стимулює ендогенний біосинтез ω-3 ДЛПНЖК.