Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Бабієнко, В. В. | uk |
dc.contributor.author | Шанигін, А. В. | uk |
dc.contributor.author | Babienko, V. | en |
dc.contributor.author | Shanyhin, A. | en |
dc.date.accessioned | 2023-01-26T07:36:58Z | |
dc.date.available | 2023-01-26T07:36:58Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Бабієнко В.В., Шанигін А.В. Ефективність корекції нутрітивного статусу у пацієнтів з дефіцитом та недостатністю вітаміну D в Одеській області / В. В. Бабієнко, А.В. Шанигін // Хімія природних сполук : Всеукраїнська міжнар. наук. конф., 27–28 жовт. 2022 р., Тернопіль : тези. доп. – Тернопіль : ТНМУ, 2022. – С. 183–184. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12016 | |
dc.description.abstract | Значна роль в забезпеченні багатьох біохімічних процесів в організмі людини належить саме вітамінам. Окремо варто відзначити роль кальциферолів - жиророзчинних вітамінів групи D, які відрізняються від інших біологічно активних речовин, тим що вони синтезуються зі стеринів під впливом ультрафіолетового випромінювання та окремо надходять в організм з продуктами харчування. Наявність майже у всіх органах та системах рецепторів до вітаміну D свідчить про його значну роль в багатьох біохімічних реакціях та наближає вітамін за біологічними функціями до стероїдних гормонів. За даними статистики серед населення Європи кількість населення, яке має показники вітаміну D нижче оптимального рівня сягає 57,7%, в той час як в Україні цей показник становить 95,4%. Через можливі ризики для здоров’я, пов’язані з рівнем вітаміну D, зростає актуальність вивчення даної проблеми, а також розроблення профілактичних заходів для запобігання вітамін-D-дефіцитних станів. Метою даного дослідження є створення системи профілактики недостатності та дефіциту вітаміну D у населення Одеської області України. Результати отримані в ході дослідження свідчать, про високу поширеність вітамін D дефіцитних станів, серед населення Одеської області України. Корекція аліментарного статусу пацієнтів групи ризику шляхом розробки індивідуального раціону харчування з використанням продуктів з високим вмістом вітаміну D є ефективним методом терапії та профілактики розвитку D-дефіцитних станів. Позитивна динаміка підвищення рівня 25(ОН)D сироватки крові дозволяє рекомендувати даний метод корекції для пацієнтів з ДВD та НВD, а також з метою профілактики. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | дефіцит та недостатність вітаміну D | uk_UA |
dc.subject | профілактика | uk |
dc.subject | населення України | uk |
dc.subject | гігієна харчування | uk |
dc.title | Ефективність корекції нутрітивного статусу у пацієнтів з дефіцитом та недостатністю вітаміну D в Одеській області | uk_UA |
dc.type | Article | en |