Короткий опис (реферат):
Значна роль в забезпеченні багатьох біохімічних процесів в організмі людини належить саме вітамінам. Окремо варто відзначити роль кальциферолів - жиророзчинних вітамінів групи D, які відрізняються від інших біологічно активних речовин, тим що вони синтезуються зі стеринів під впливом ультрафіолетового випромінювання та окремо надходять в організм з продуктами харчування. Наявність майже у всіх органах та системах рецепторів до вітаміну D свідчить про його значну роль в багатьох біохімічних реакціях та наближає вітамін за біологічними функціями до стероїдних гормонів. За даними статистики серед населення Європи кількість населення, яке має показники вітаміну D нижче оптимального рівня сягає 57,7%, в той час як в Україні цей показник становить 95,4%. Через можливі ризики для здоров’я, пов’язані з рівнем вітаміну D, зростає актуальність вивчення даної проблеми, а також розроблення профілактичних заходів для запобігання вітамін-D-дефіцитних станів. Метою даного дослідження є створення системи профілактики недостатності та дефіциту вітаміну D у населення Одеської області України. Результати отримані в ході дослідження свідчать, про високу поширеність вітамін D дефіцитних станів, серед населення Одеської області України. Корекція аліментарного статусу пацієнтів групи ризику шляхом розробки індивідуального раціону харчування з використанням продуктів з високим вмістом вітаміну D є ефективним методом терапії та профілактики розвитку D-дефіцитних станів. Позитивна динаміка підвищення рівня 25(ОН)D сироватки крові дозволяє рекомендувати даний метод корекції для пацієнтів з ДВD та НВD, а також з метою профілактики.