Дослідження гігієнічних та медико-екологічних проблем навколишнього
середовища Одеського регіону повинні бути спрямовані на збереження здоров'я
населення шляхом мінімізації негативного впливу факторів навколишнього середовища, з
яких надзвичайно важливим є харчування . Актуальним напрямком сучасної медичної
науки є вивчення фактичного харчування та харчового статусу окремих груп населення
для встановлення зв’язку між харчуванням та здоров’ям. Одеська область суттєво
відрізняється від інших регіонів України за національним складом населення .
Особливостями сучасної структури харчування місцевого населення є дефіцит тваринних
білків ,поліненасичених жирних кислот (на фоні надлишкового надходження тваринних
жирів); багатьох вітамінів, мікро- і макроелементів, харчових волокон. Останнім часом у
регіоні постає проблема раціоналізації харчування контингенту , що прибуває на
територію Одеської області з різних географічних зон на довгий термін. Наукове
обґрунтування системи профілактичних заходів оптимізації харчування населення
Одеської області та встановлення взаємозв'язків з показниками стану здоров’я,
працездатності і основних складових способу життя, є актуальним для профілактики
аліментарно-обумовленої патології та покращення працездатності населення півдня
України.
Study of hygiene and environmental problems in the Odessa region should be aimed at the
preservation of public health by minimizing the negative impact of environmental factors.
Nutrition is one of the most important factors. Actual direction of modern medical science is the
study of dietary intake and nutritional status of specific population groups to establish correlation
between nutrition and health. Odessa region differs significantly from other regions of Ukraine
on the national population structure. The features of the modern structure of nutrition of the local
population is the lack of animal protein, polyunsaturated fatty acids (in the face of excess animal
fat intake), many vitamins, micro- and macronutrients, dietary fibers. Recently, in the region
there is a problem of nutritional rationalizing for people coming into the territory of the Odessa
region from different geographical areas for long term. Scientific substantiation of preventive
measures to optimize the nutrition of the population of Odessa region and establish the
correlation with indicators of health status, disability, and the main components of lifestyle are
important for the prevention of nutrition-caused diseases and improve the health of the
population of the South Ukraine.
Исследование гигиенических и медико-экологических проблем окружающей среды
Одесского региона должны быть направлены на сохранение здоровья населения путем
минимизации негативного влияния факторов окружающей среды, крайне важным из
которых является питание. Актуальным направлением современной медицинской науки
является изучение фактического питания и пищевого статуса отдельных групп населения
для установления связи между питанием и здоровьем. Одесская область существенно
отличается от других регионов Украины по национальному составу населения.
Особенностями современной структуры питания местного населения является дефицит
животных белков, полиненасыщенных жирных кислот (на фоне избыточного поступления
животных жиров), многих витаминов, микро- и макроэлементов, пищевых волокон. В
последнее время в регионе стоит проблема рационализации питания контингента,
прибывающего на территорию Одесской области из разных географических зон на долгий
срок. Научное обоснование системы профилактических мероприятий оптимизации
питания населения Одесской области и установления взаимосвязей с показателями
состояния здоровья, трудоспособности и основных составляющих образа жизни, является
актуальным для профилактики алиментарно-обусловленной патологии и улучшение
работоспособности населения юга Украины.