Наукові статті. Кафедра гігієни, медичної екології та громадського здоров’я: Recent submissions

  • Суворова, А. (2023)
    Аналіз вітчизняної та закордонної наукової і довідкової літератури свідчить про необхідність узагальнення даних щодо вмісту магнію в різних продуктах харчування та розрахунків «нетто» магнію, який надходить в організм у ...
  • Ватан, М.; Шлапак, А.; Шанигін, А.; Шейх Алі, Д. (2023)
    Аргінін — незамінна амінокислота (АК), яка має значимий біохімічний та біологічний вплив в організмі людини: забезпечує ефективність лізосомально-кілінгової системи, приймає участь в регуляції проліферації, є субстратом ...
  • Рожнова, А.; Шанигін, А.; Маневич, М.; Шейх Алі, Д. (2023)
    Умови роботи сучасного лікаря часто спричиняють порушення харчування, що в майбутньому може бути причиною розладів шлунково-кишкового тракту. За даними статистики 65% медичних працівників цілодобово знаходяться на своїх ...
  • Малишева, А. (2023)
    Згідно зі статистикою 80 % підлітків та 20 % дорослих мали висипання різного характеру на шкірі обличчя. Етіологія даних дерматозів може бути абсолютно різна: генетика, неправильний догляд за шкірою обличчя, внутрішні ...
  • Коломійченко, Юлія; Шанигін, Антон (2023)
    Вітамін D – відноситься до жиророзчинних гормоноподібних вітамінів, який має як ендогенні так і екзогенні механізми відновлення в організмі та впливає на ліпогенез, ліполіз та адипогенез через специфічні рецептори. ...
  • Малишева, А. С.; науковий керівник: Шанигін, А. В. (2023)
    Мета: визначити, перелік продуктів харчування, які здатні негативно впливати на стан шкіри, і розробити рекомендації щодо профілактики розвитку дерматитів. Матеріали та методи. При вивченні мною впливу гігієни ...
  • Бабієнко, В. В.; Шейх, А. Д. Х.; Babienko, V. V.; Sheikh, A. D. H. (2021)
    Метою дослідження була оцінка поширеності латентного залізодефіциту у студентів в залежності від якісного складу харчування та стилю життя. Матеріал і методи. Дослідження виконане впродовж 2015–2016 років на базі підрозділів ...
  • Засипка, Л. Г.; Бабієнко, В. В.; Ворохта, Ю. М.; Zasipka, L. G.; Babienko, V. V.; Vorokhta, Y. M. (2009)
    The research was aimed to estimate the intake of nitric monoxide with the diet in the modern social{economic conditions of the southern Ukraine. There was determined that the arginine content in the daily diet makes ...
  • Бабієнко, В. В.; Мокієнко, А. В.; Валькевич, Д. В. (2023)
    Надзвичайно гострою для країни була і залишається проблема забезпечення населення питною водою в достатній кількості та гарантованої якості. Серед Європейських країн Україна за ступенем водозабезпечення займає одне з ...
  • Бабієнко, В. В.; Мокієнко, А. В.; Горошков, О. В.; Коболев, Е. В.; Шейх, А. Д. Х.; Суворова, А. С.; Babienko, V. V.; Mokienko, A. V.; Goroshkov, O. V.; Koboliev, E. V.; Seikh, A. D. H.; Suvorova, A. S. (2022)
    Було проаналізовано на вміст магнію 58 груп харчових продуктів (823 найменування) та втрати магнію у процесі кулінарної обробки харчових продуктів. Проведено перерахунок на одну добу вмісту магнію у продуктах харчування ...
  • Шанигін, А.; Бабієнко, В.; Страхов, Є.; Shanyhin, A. V.; Babienko, V. V.; Strakhov, Ye. M. (2022)
    За даними ВООЗ масштаби поширеності дефіциту вітаміну D досягли рівня глобальної пандемії. Незважаючи на те, що дефіцит та недостатність вітаміну D відмічаються у різних груп населення у всьому світі, досить обмежені данні, ...
  • Бабієнко, В. В.; Мокієнко, А. В.; Суворова, А. С. (2023)
    Характеристика біохімічних аспектів впливу магнію на організм у нормі та патології свідчить про надзвичайно важливу участь магнію у багатьох клітинних процесах. В цілому, Mg2+ діє як кофактор у всіх реакціях, пов'язаних з ...
  • Бабієнко, В. В.; Мокієнко, А. В. (2023)
    Проблема забезпечення людства чистою питною водою у ХХІ столітті стає однією з пріоритетних. У зв'язку з цим фундаментальні, аналітичні та прикладні дослідження з оцінки ролі водного фактору у поширенні інфекційних захворювань ...
  • Бабіенко, В. В.; Мокієнко, А. В.; Суворова, А. С. (2023)
    Авторами розширено перелік до 25 ознак магнієвого дефіциту, кожна з яких ранжована на 3 відповіді: так (2 бали), іноді (1 бал), ні (0 балів). Кількість балів понад 30 свідчить про гострий, 10-30 – помірний дефіцит магнію, ...
  • Бабієнко, В. В.; Мокієнко, А. В. (2023)
    Війна закінчиться і треба буде відбудовувати країну. Як того вимагають європейські і міжнародні документи, а не радянські ГОСТи з СанПіНами. Тобто вже зараз слід замислитись про імплементацію відповідних нормативних документів ...
  • Бабіенко, В. В.; Мокієнко, А. В.; Комлевой, О. М.; Горошков, О. В.; Babienko, V. V.; Mokiyenko, A. V.; Komlevoy, O. M.; Horoshkov, O. V. (2023)
    Вступ. Аналіз літератури показує взаємозв’язок між магнієм і раком, від клітинного рівня до моделей тварин і людей. Хоча існують суперечки щодо ролі магнію в пухлинах, більшість доступних результатів вказують на те, що ...
  • Ватан, М. М.; Бабієнко, В. В.; Vatan, M. M.; Babienko, V. V. (2023)
    Мета дослідження: провести оцінку фактичного харчування дітей молодшого шкільного віку, що проживають у різних соціально-економічних умовах. Матеріал та методи. Дослідження проведено впродовж 2016-2021 років на базі ...
  • Малишева, А. С.; Шанигін, А. В. (2023)
    Останніми роками дедалі більше досліджень у царині дерматології було спрямовано на вивчення зв’язку між гігієною харчування людини й станом її шкіри. Головним чином, акцентом вивчення був атопічний дерматит або, як його ...
  • Бабіч, М. С.; Шанигін, А. В. (2023)
    Сьогодні пластична хірургія набуває все більшої популярності та стає більш доступною для пацієнтів різного віку та статі. Пластична хірургія передбачає планову та ретельну підготовку до оперативного втручання. Тому необхідно ...
  • Шанигін, А. В. (2023)
    За оцінками ВООЗ масштаби поширеності дефіциту вітаміну D досягли рівня глобальної пандемії. Данні епідеміологічного дослідження проведеного у 2014 році на території України, свідчать що більшість населення має дефіцит ...