In assessing the content of nitrates in plant production found that the frequency of excess nitrates in
vegetable and melon production did not exceed 6 %, however in the spring at an early vegetable production
nitrates in most cases exceeded the MAC. The highest concentrations of nitrates are found in beets, as well as
salad vegetables and early cabbage. In some cases, very high nitrate content was determined in potatoes.
Nitrate in water used for drinking water in the Odessa region varies widely. In most areas regularly recorded
exceeding the MAC of nitrate in ground water sources of drinking. Excessive intake of inorganic oxide
precursors with food and drinking water can lead to the development of disruptive disorders and deregulation
diseases among consumers.
Встановлено, що частота перевищення вмісту нітратів в овочевій та баштанній продукйії складала не більше 6 %, втім у вевняний період у ранній овочевій продукції вміст нітратів у переважній більшостівипадків перевищував ГДК. надлишкове надходження неорганічних прекурсорів оксиду азоту з харчовими продуктами та питною водою може вести до розвитку дизруптивних зсувів і дизрегуляційної патології у споживачів.
Установлено, что частота превышения содержания нитратов в овощной и бахчевой продукции составляет не более 6 %, однако в весенний период в ранней овощной продукции содержание нитратов в подавляющем большинстве случаев превышало ПДК. Избыточное поступление неорганических прекурсоров оксида азота с пищевыми продуктами и питьевой водой может вести к развитию дизрегуляционной патологии у потребителей.