Короткий опис (реферат):
Капсаіциноїди – група рослинних алкалоїдів, які за хімічною структурою та шляхами біосинтезу є похідними ваніліну. Різноманіття фармакологічних та біологічних властивостей капсаіциноїдів, здатність активувати рецептори транзієнтного потенціалу типу 1 ванілоїдної родини (TRPV1) привертає до них ретельну увагу дослідників. В плодах культурних та диких видів гіркого перцю (рід Capsicum) вміщується велика кількість капсаіцину та його похідних – дигідрокапсаіцину, нордигідроркапсаіцину, гомокапсаіцину та інших. Вказані сполуки вивчаються з кінця 70-х років минулого століття, тому їх біохімічні, фармацевтичні, лікувальні якості добре описані у науковій літературі. У той же час, дослідженням фармако-терапевтичних властивостей ваніліну та
його найбільш простих похідних (ваніліновій кислоті, ваніліновому оксиму та ваніліновому спирту), що є родоначальниками для усіх капсаіциноїдів приділяється значно менше уваги. Саме тому ціллю цієї роботи було дослідження протизапальних властивостей ваніліну та його похідних в умовах колаген-індукованого запального процесу.