В статті наведено результати дослідження стабільності та впливу азотовмісних детергентів на органолептичні властивості води. Про стабільність азотовмісних детергентів судили по запаху, присмаку, піноутворенню в динаміці спостереження. Шляхом визначення порогу сприйняття (інтенсивність 1 бал) і практичного
порога (інтенсивність 2 бали) встановлено, що азотовмісні детергенти здатні чинити негативний вплив на естетичні показники води. Всі з'єднання надають водним розчинам специфічний гірко-терпкий присмак і запах нафтопродуктів. Будучи іоногенними поверхнево-активними речовинами, вони володіють здатністю до піноутворення. На прозорість і колір води в концентраціях до 50,0 мг/л впливу дані речовини не мають. Піноутворення є лімітуючою органолептичною ознакою їх шкідливості.
The article presents the results of the stability studies and the impact of nitrogen-containing detergents on the organoleptic properties of water. On the stability of nitrogen-containing detergents judged by smell, taste, foaming in the dynamics of observation. By defining the threshold of perception (intensity 1 point) and practical threshold (intensity 2 points) found that nitrogen-containing
detergents are able to have a negative impact on the aesthetic parameters of water. All connections provide water solutions specific bitter-tart taste and smell of oil. As ionic surfactants, they have the ability to foam. On transparency and color of the water at concentrations up to 50.0 mg/l impact these substances have not. Foaming is limiting organoleptic characteristics of harmfulness.
В статье приведены результаты исследования стабильности и влияния азотсодержащих детергентов на органолептические свойства воды. О стабильности азотсодержащих детергентов судили по запаху, привкусу, пенообразованию в динамике наблюдения. Путем определения порога восприятия (интенсивность 1 балл) и практического порога (интенсивность 2 балла) установлено, что азотсодержащие детергенты способны оказывать негативное влияние на эстетические показатели воды. Все соединения придают водным растворам специфический горько-терпкий привкус и запах нефтепродуктов. Будучи ионогенными поверхностноактивными веществами, они обладают способностью к пенообразованию. На прозрачность и цвет воды в концентрациях до 50,0 мг/л влияния данные вещества не влияют. Пенообразование является лимитирующим органолептическим признаком их вредности.