1. У ході дослідження встановлено
високу частоту аліментарно-залежних
станів у дітей
з алергічною патологією (49,00±5,75) % та функціональними
розладами травної системи
(56,00±5,79) %, а також виявлено
значущість порушень
принципів раціонального харчування
у їх виникненні та перебігу.
2. Науково обґрунтовані рецептурні
композиції теоретично
забезпечують вимоги до
принципів дієтотерапії дітей з
харчовою алергією та функціональними
розладами шлунково-кишкового
тракту й можуть
бути рекомендованими
для подальшої апробації в
умовах медичних закладів і
промислових умовах.
The article presents the results of the study of the compatibility of functional and technological and
physico-chemical characteristics of the components of the developed formulations of products of the
medical-preventive destination. The interrelation of the basic components of scientific modeling of
products with the given properties — the principle of food combinatorics, production technology and
the principle of diet therapy — have been analyzed.
The performed researches indicate that the substantiation of the formulations of the products of
the therapeutic and prophylactic purpose is based on a set of scientific data concerning the nature,
depth and structure of micro- and macrodeficit deficiency in children with relevant disorders of health
status, properties of raw materials and enrichment additives, including their chemical composition and
function — technological properties and the degree of their conservation under the influence of
technological factors.
Приведены результаты изучения совместимости функционально-технологических и физикохимических
характеристик составляющих разработанных рецептур продуктов лечебно-профилактического
назначения. Проанализирована взаимосвязь основных составляющих продуктов
с заданными свойствами на этапе научного моделирования в соответствии с принципами пищевой
комбинаторики, технологии производства и диетотерапии. Выполненные исследования свидетельствуют, что обоснование рецептур продуктов лечебнопрофилактического
назначения базируется на комплексе научных данных о характере, глубине
и структуре дефицита микро- и макронутриентов у детей с соответствующими нарушениями
состояния здоровья, особенностей сырья и обогатительных добавок, включая их химический
состав и функционально-технологические свойства, а также степень сохранности под влиянием
технологических факторов.