Стан розвитку стандартизації в світі

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Кордзая, Н. Р. ua
dc.contributor.author Kordzaya, N. en
dc.date.accessioned 2025-05-29T07:09:53Z
dc.date.available 2025-05-29T07:09:53Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Кордзая Н. Р. Стан розвитку стандартизації в світі / Н. Р. Кордзая // Науковий вісник Ужгородського національного університету. – 2020. – № 31. – С. 54–58. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/17629
dc.description.abstract У статті розглянуто визначення поняття «стандартизація», історію розвитку світової системи стандартизації, її сучасну структуру, об’єкти та завдання. Наведено характеристику найбільш вагомих міжнародних та регіональних організацій зі стандартизації, а саме Міжнародної організації зі стандартизації (ІSО), Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН) та Міжнародної електротехнічної комісії (МЕК). Крім того, окремо охарактеризовано низку систем менеджменту, що були створені ІSО та впроваджені багатьма європейськими виробниками. Серед них слід назвати систему якості ISO серії 9000 та систему менеджменту безпечності харчової продукції ISO 22000:2005 (НАССР). Також надано опис Кодексу Аліментаріус. Цей документ є збірником стандартів, технічних норм і правил, методичних вказівок та інших рекомендацій, прийнятих міжнародним співтовариством, які викладаються в однаковому стилі та мають як загальний, так і досить конкретний характер. uk_UA
dc.description.abstract In modern market economy and fierce competition in product production and sale, especially with food, the most important indicators are quality and safety of these products. Today to address the issue of increasing the competitiveness of Ukrainian goods need to review approaches to security and quality control. Today to address the issue of increasing the competitiveness of Ukrainian goods need to review approaches to ensuring and controlling their quality. The aim of the article is to study the peculiarities of the formation of the world system of standardization and the characteristics of its modern development. And further implementation of this experience in domestic technical regulation. To achieve this goal, it is necessary to study the peculiarities of standardization world system formation and the characteristics of its modern development. And further implementation of this experience in domestic technical regulation. High quality products production and as a consequence most competitive products on the market can be achieved with the help of standardization. Standardization is multifaceted and complex concept, characterized by a large number of elements and properties. The global standardization system has a long formation history. Today, more than 300 international and regional organizations deal with standardization and the process of product quality improvement. The largest of them are the International Organization for Standardization (ISO), the United Nations Economic Commission for Europe and the International Electrotechnical Commission. ISO has created a number of management systems, the general requirements for which are defined by international standards. These systems have even been implemented by many European manufacturers. Among the above-mentioned management systems, the most important in solving the issue of food quality and safety are two – the ISO 9000 series quality system and the food safety management system – ISO 22000: 2005 (HACCP). In international practice, the basis for food safety is the Codex Alimentarius. The Code is a collection of standards, technical norms and rules, guidelines and other recommendations adopted by the international community, which are set out in the same style and are both general and very specific. en
dc.language.iso uk en
dc.subject конкурентоспроможність товарів uk_UA
dc.subject стандарти uk_UA
dc.subject система стандартизації uk_UA
dc.subject якість та безпечність харчових продуктів uk_UA
dc.subject технічне регулювання uk_UA
dc.subject goods competitiveness en
dc.subject standards en
dc.subject standardization system en
dc.subject food quality and safety en
dc.subject technical regulation en
dc.title Стан розвитку стандартизації в світі uk_UA
dc.title.alternative State of development of standardization in the world en
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу