Мета роботи: дослідити вплив харчових жирів з різним вмістом жирних кислот на жирнокислотний склад ліпідів сироватки крові та активність ферментів їх біосинтезу. Матеріали та методи дослідження. Щурі отримували безжирові раціони (БЖР), в яких 5 % крохмалю заміняли на відповідну кількість високолінолевої соняшникової олії (ВЛСО), високоолеїнової соняшникової олії (ВОСО) або пальмової олії (ПО). Через 30 днів у щурів отримували сироватку крові, екстрагували ліпіди, розділяли їх на 3 фракції: нейтральні ліпіди, фосфоліпіди і вільні жирні кислоти. Жирнокислотний склад визначали газохроматографічним методом. «Активність» синтази жирних кислот визначали за вмістом пальмітинової і пальмітоолеїнової кислот, «активність» елонгази пальмітинової кислоти визначали за формулою (С18:0+С18:1)/(С16:0‒С16:1), «активність» стеарил-КоА-десатурази (SCD1) визначали за формулами: SCD16=С 16:1/С16:0; SCD18=С18:1/С18:0. Результати дослідження та їх обговорення. Встановлено, що енергетичні жирні кислоти (ЕЖК) становлять 57-74 %
усіх жирних кислот ліпідів сироватки крові щурів, які отримували БЖР. Серед жирних кислот ендогенного біосинтезу значну кількість становлять поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Жирове харчування знижує «активність» синтази жирних кислот, але збільшує «активність» елонгази і десатурази SCD18. Жирове харчування, особливо з використанням ВЛСО, знижує вміст ω-3 ПНЖК та «активність» SCD16. Висновки. У тваринному організмі існує ендогенний біосинтез не тільки енергетичних, але й есенціальних жирних кислот. Жирове харчування пригнічує ендогенний біосинтез ω-3 ПНЖК, особливо при споживанні ВЛСО.
Aim of work: To study the effect of dietary fats with different fatty acid content on the fatty acid composition of serum lipids and
the activity of enzymes of their biosynthesis.
Research methods: Rats received fat-free diets (FFD), in which 5 % of starch was replaced with the appropriate amount of highlinoleic sunflower oil (HLSO), high-oleic sunflower oil (HOSO) or palm oil (PO). After 30 days, rats received blood serum, extracted
lipids, and divided them into 3 fractions: neutral lipids, phospholipids and free fatty acids. Fatty acid composition was determined by
gas chromatographic method. The «activity» of fatty acid synthase was determined by the content of palmitic and palmitoleic acids,
the «activity» of palmitic acid elongase was determined by the formula (С18:0+С18:1)/(С16:0‒С16:1), «activity» of stearyl-CoA-desaturase
(SCD1) was determined by the formulas: SCD16=С16:1/С16:0; SCD18=С18:1/С18:0.
Results. Energy fatty acids (EFA) were found to account for 57-74 % of all serum lipid fatty acids in rats treated with FFD.
Among the fatty acids of endogenous biosynthesis, significant amounts are polyunsaturated fatty acids (PUFA). Fatty diet reduces the
«activity» of fatty acid synthase, but increases the «activity» of elongase and desaturase SCD18. Fatty nutrition, especially with the
use of HLSO, reduces the content of ω-3 PUFA and «activity» SCD16.
Conclusions. In the animal body there is endogenous biosynthesis of not only energy but also essential fatty acids. Fatty nutrition
inhibits the endogenous biosynthesis of ω-3 PUFA, especially when consuming HLSO.