Пошук нових природних сполук, що мають протизапальну активність, — актуальне завдання сучасної фармакології. Одним з багатьох джерел подібних речовин є рослинна сировина. Плодам Capsicum annuum L. притаманна протизапальна активність, у зв’язку з чим метою нашої роботи було дослідження в умовах експериментального запалення фітохімічного складу та лікарських властивостей даної рослинної сировини.
За допомогою спектрофотометричних методів було проведено визначення вмісту капсаїциноїдів і каротиноїдів у плодах Capsicum annuum L. різних сортів. Протизапальні
властивості спиртового екстракту плодів Capsicum annuum L. вивчалися на моделі карагінан-індукованого запалення.
Було показано, що всі досліджені сорти перцю за загальним вмістом капсаїциноїдів відповідають ДСТУ 14260-89; стандартам Європейської фармакопеї відповідають сорти
Астраханський та Український гіркий. Використання спиртового екстракту плодів перцю як протизапальної терапії на моделі карагінан-індукованого запалення дозволило
досягти повного одужування тварин на 7-й день з моменту введення флогогену.
The search for new natural anti-inflammatory drugs is of
current importance pharmacological problem. The plant raw
material is an inexhaustible source of substances with different
biological activity. The fruits of Capsicum annuum L. have antiinflammatory
activity, therefore the aim of our work was to
study their phytochemical composition and medicinal properties
in the conditions of experimental inflammation.
Using spectrophotometric methods of analysis, the quantitative
constituent of capsaicinoids and carotenoids in different
varieties of Capsicum annuum L. was determined. The study of
anti-inflammatory properties of alcohol extracts Capsicum annuum
L. fruits was carried out on the model of carrageenaninduced
inflammation.
All the investigated varieties of pepper according to the content
of capsaicinoids corresponded to the requirements of the
Ukrainian state standard 14260-89, the requirements of the
European Pharmacopoeia corresponded to the variety Astrakhanski
and Ukrainian bitter. Using the treatment with alcohol
extracts of pepper fruits carrageenan-induced inflammation,
it was possible to achieve complete cure on the 7th day after
the injection of phlogogen.