Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Бойко, Ю. О. | ua |
dc.contributor.author | Шандра, О. А. | ua |
dc.contributor.author | Бойко, І. А. | ua |
dc.contributor.author | Фізор, Н. С. | ua |
dc.contributor.author | Сущук, Н. А. | ua |
dc.contributor.author | Беглая, В. С. | ru |
dc.contributor.author | Образенко, М. С. | ua |
dc.contributor.author | Boiko, Yu. O. | en |
dc.contributor.author | Shandra, O. A. | en |
dc.contributor.author | Boiko, I. A. | en |
dc.contributor.author | Fizor, N. S. | en |
dc.contributor.author | Sushchuk, N. A. | en |
dc.contributor.author | Beglaya, V. S. | en |
dc.contributor.author | Obrazenko, M. S. | en |
dc.date.accessioned | 2017-10-25T09:35:14Z | |
dc.date.available | 2017-10-25T09:35:14Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.citation | Фітохімічний склад і протизапальні властивості рідкого екстракту плодів Capsicum Annuum L. / Ю. О. Бойко [и др.] // Досягнення біології та медицини. - 2017. - № 1. - С. 17-21. | ua |
dc.identifier.uri | http://repo.odmu.edu.ua:80/xmlui/handle/123456789/1552 | |
dc.description.abstract | Пошук нових природних сполук, що мають протизапальну активність, — актуальне завдання сучасної фармакології. Одним з багатьох джерел подібних речовин є рослинна сировина. Плодам Capsicum annuum L. притаманна протизапальна активність, у зв’язку з чим метою нашої роботи було дослідження в умовах експериментального запалення фітохімічного складу та лікарських властивостей даної рослинної сировини. За допомогою спектрофотометричних методів було проведено визначення вмісту капсаїциноїдів і каротиноїдів у плодах Capsicum annuum L. різних сортів. Протизапальні властивості спиртового екстракту плодів Capsicum annuum L. вивчалися на моделі карагінан-індукованого запалення. Було показано, що всі досліджені сорти перцю за загальним вмістом капсаїциноїдів відповідають ДСТУ 14260-89; стандартам Європейської фармакопеї відповідають сорти Астраханський та Український гіркий. Використання спиртового екстракту плодів перцю як протизапальної терапії на моделі карагінан-індукованого запалення дозволило досягти повного одужування тварин на 7-й день з моменту введення флогогену. | ua |
dc.description.abstract | The search for new natural anti-inflammatory drugs is of current importance pharmacological problem. The plant raw material is an inexhaustible source of substances with different biological activity. The fruits of Capsicum annuum L. have antiinflammatory activity, therefore the aim of our work was to study their phytochemical composition and medicinal properties in the conditions of experimental inflammation. Using spectrophotometric methods of analysis, the quantitative constituent of capsaicinoids and carotenoids in different varieties of Capsicum annuum L. was determined. The study of anti-inflammatory properties of alcohol extracts Capsicum annuum L. fruits was carried out on the model of carrageenaninduced inflammation. All the investigated varieties of pepper according to the content of capsaicinoids corresponded to the requirements of the Ukrainian state standard 14260-89, the requirements of the European Pharmacopoeia corresponded to the variety Astrakhanski and Ukrainian bitter. Using the treatment with alcohol extracts of pepper fruits carrageenan-induced inflammation, it was possible to achieve complete cure on the 7th day after the injection of phlogogen. | en |
dc.publisher | ОНМедУ | ua |
dc.subject | капсаїциноїди | ua |
dc.subject | каротиноїди | ua |
dc.subject | Capsicum annuum L. | en |
dc.subject | протизапальний | ua |
dc.subject | capsaicinoids | en |
dc.subject | carotenoids | en |
dc.subject | Capsicum annuum L. | en |
dc.subject | anti-inflammatory | en |
dc.title | Фітохімічний склад і протизапальні властивості рідкого екстракту плодів Capsicum Annuum L. | ua |
dc.title.alternative | Phytochemical and anti-inflammatory properties of capsicum annuum l. fruits | en |
dc.type | Article | en |