Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Бабієнко, В. В. | uk |
dc.contributor.author | Мокієнко, А. В. | uk |
dc.contributor.author | Babienko, V. V. | en |
dc.contributor.author | Mokienko, A. V. | en |
dc.date.accessioned | 2024-02-14T11:16:31Z | |
dc.date.available | 2024-02-14T11:16:31Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Бабієнко В. В., Мокієнко А. В. Магній у питній і мінеральній воді. Вісник морської медицини. 2023. № 4. С. 132–140. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/14747 | |
dc.description.abstract | Аналіз літератури показав необхідність узагальнення наукової інформації щодо вмісту магнію у питних і мінеральних водах. Мета роботи: аналіз даних літератури щодо значимості магнію у питних та мінеральних водах. Матеріали та методи: бібліометричні, аналітичні. Огляд присвячено аналізу даних літератури щодо вмісту магнію у питних і мінеральних водах. Показано, що вода, багата магнієм, може забезпечити до 30% денної норми. Доведено, що ступінь ефективності біологічної відповіді організму на введення тваринам магнієвмісних природних вод залежить від сольової форми іона магнію у їх хімічному складі. Наведено дані щодо біологічної ролі магнію, як основної складової частини бішофіту, та особливості прояви дефіциту магнію і методи його корекції. Представленo результати експериментальних та клінічних досліджень Полтавського бішофіту та бальнеологічного засобу «Магнієва олія». Проведено аналіз даних літератури щодо вмісту магнію у питних та мінеральних природних столових водах. Обґрунтовано необхідність впровадження програми мінімізації магнієвого дефіциту у населення. | uk_UA |
dc.description.abstract | The analysis of the literature showed the need to generalize scientific information about the magnesium content in drinking and mineral waters. Goal: аnalysis of literature data on the significance of magnesium in drinking and mineral waters. Materials and methods: вibliometric, analytical. The review is devoted to the analysis of literature data on magnesium content in drinking and mineral waters. It has been shown that water rich in magnesium can provide up to 30% of the daily requirement. It has been proven that the degree of effectiveness of the organism's biological response to the administration of magnesium-containing natural waters to animals depends on the salt form of the magnesium ion in their chemical composition. Data are given on the biological role of magnesium, as the main component of bischofite, and the features of magnesium deficiency and methods of its correction. The results of experimental and clinical studies of Poltava bischophyte and balneological remedy "Magnesium oil" are presented. An analysis of literature data on magnesium content in drinking and mineral natural table waters was carried out. The need to implement a program to minimize magnesium deficiency in the population is substantiated. | en |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | магній | uk_UA |
dc.subject | питна вода | uk_UA |
dc.subject | мінеральна вода | uk_UA |
dc.subject | дефіцит магнію | uk_UA |
dc.subject | програма | uk_UA |
dc.subject | magnesium | uk_UA |
dc.subject | drinking water | en |
dc.subject | mineral water | en |
dc.subject | magnesium deficiency | en |
dc.subject | program | en |
dc.title | Магній у питній і мінеральній воді | uk_UA |
dc.title.alternative | Magnesium in drinking and mineral water | en |
dc.type | Article | en |