Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Hnida, N. I. | en |
dc.contributor.author | Hnidoi, I. M. | en |
dc.contributor.author | Гніда, Н. І. | ua |
dc.contributor.author | Гнідой, І. М. | ua |
dc.date.accessioned | 2023-12-26T10:43:53Z | |
dc.date.available | 2023-12-26T10:43:53Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Hnida N. I., Hnidoi I. M. Dietary fiber as an alternative to pharmacological chelators for children exposed to low doses of lead // Modern Problems of Pharmacology, Cosmetology and Aromology: ХIth Scientific and practical conference, September 22, 2023 at the Faculty of Dentistry and Pharmacy, IHU, Odessa, Ukraine. P. 30–33. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/14421 | |
dc.description.abstract | The 80 random children aged 4 to 15 years were examined. About a quarter of the children had blood lead concentration (BLC) more than 5μg/dL. They also had a higher content of eosinophil cells, an increase of alanine aminotransferase activity in the blood compared to children with lower BLCs. Dietary fiber from cereals of 10 g per day was used for 30 days, as an addition to main dishes and salads during lunch for these children. As a result, the BLC, the number of eosinophils in blood and the activity of alanine aminotransferase significantly decreased. | en |
dc.description.abstract | Обстежено 80 дітей випадкової вибірки віком від 4 до 15 років. Близько чверті обстежених дітей мали концентрацію свинцю в крові (BLC) понад 5 мкг/дл. У них був виявлений більш високий, порівняно з дітьми з нижчими BLC, вміст еозинофілів крові, збільшення активності аланінамінотрансферази. Цим дітям застосовувались харчові волокна із злаків по 10 г на добу протягом 30 днів, як добавка до других страв і салатів під час обіду. У результаті достовірно знизилась BLC, зменшилась кількість еозинофілів крові й активність аланінамінотрансферази. | uk_UA |
dc.language.iso | en | en |
dc.subject | environment | en |
dc.subject | public health | en |
dc.subject | lead exposure | en |
dc.subject | children | en |
dc.subject | dietary fiber | en |
dc.subject | навколишнє середовище | uk_UA |
dc.subject | громадське здоров’я | uk_UA |
dc.subject | вплив свинцю | uk_UA |
dc.subject | діти | uk_UA |
dc.subject | харчові волокна | uk_UA |
dc.title | Dietary fiber as an alternative to pharmacological chelators for children exposed to low doses of lead | en |
dc.title.alternative | Харчові волокна як альтернатива фармакологічним хелаторам для дітей, що зазнають впливу низьких доз свинцю | uk_UA |
dc.type | Article | en |