The 80 random children aged 4 to 15 years were examined. About a quarter
of the children had blood lead concentration (BLC) more than 5μg/dL. They also had
a higher content of eosinophil cells, an increase of alanine aminotransferase activity in
the blood compared to children with lower BLCs. Dietary fiber from cereals of 10 g per
day was used for 30 days, as an addition to main dishes and salads during lunch for
these children. As a result, the BLC, the number of eosinophils in blood and the activity
of alanine aminotransferase significantly decreased.
Обстежено 80 дітей випадкової вибірки віком від 4 до 15 років. Близько
чверті обстежених дітей мали концентрацію свинцю в крові (BLC) понад 5 мкг/дл. У
них був виявлений більш високий, порівняно з дітьми з нижчими BLC, вміст еозинофілів
крові, збільшення активності аланінамінотрансферази. Цим дітям застосовувались
харчові волокна із злаків по 10 г на добу протягом 30 днів, як добавка до других страв і
салатів під час обіду. У результаті достовірно знизилась BLC, зменшилась кількість
еозинофілів крові й активність аланінамінотрансферази.