Споживання магнію в багатьох
промислово розвинутих країнах нижче рекомендованої добової норми. Багата магнієм
мінеральна вода може сприяти покриттю потреби в магнії, надаючи значну кількість
природного біодоступного магнію. Мета. Аналіз даних літератури щодо біодоступності
магнію при споживанні магнієвмісних мінеральних вод. Матеріали та методи.
Бібліометричні, аналітичні. Результати. Встановлено, що вода з 60 мг/л магнію забезпечує
від 30 до 102 % рекомендованої дієтичної норми, залежно від віку людини. Проведені
дослідження біодоступності магнію з мінеральної води з високим його вмістом ( > 100 мг/л)
у здорових суб’єктів, а також оцінено ефект від одночасного споживання їжі. Стабільні
ізотопи магнію (25Mg, 26Mg і 28Mg) застосовували перорально з мінеральною водою, яку
вживали під час або без їжі. Абсорбцію магнію визначали шляхом моніторингу калу, а
ретенцію - за екскрецією його ізотопів з сечею. Встановлено наступне. Середня величина
(М ± m) абсорбції магнію з мінеральної води коливалася від 45,7 ± 4,6%, за одними даними,
до 59,1±13,6%, за другими. Коли мінеральну воду споживали з легким сніданком,
поглинання та утримання магнію було значно вищим, ніж після споживання лише
мінеральної води. Розглянуто можливі механізми абсорбції магнію з кишечнику. Проведено
оцінку впливу різних мінеральних вод, багатих магнієм, на його загальне всмоктування в
кишечнику та екскрецію магнію з сечею. Мінеральні води значно, більш ніж на 30%,
підвищили «чисте» (тобто іонне) кишкове всмоктування Mg. Різні дослідники схиляються
до одностайної думки, що регулярне споживання багатої на магній мінеральної води
протягом дня є ефективним способом підвищення біодоступності магнію.
Magnesium consumption in many industrialized countries is below the recommended daily
allowance. Magnesium-rich mineral water can help meet magnesium needs by providing
significant amounts of natural, bioavailable magnesium. Goal. Analysis of literature data on the
bioavailability of magnesium when consuming magnesium-containing mineral waters. Materials
and methods. Bibliometric, analytical. The results. Water with 60 mg/l of magnesium has been
found to provide 30 to 102% of the recommended dietary allowance, depending on the person's
age. Studies of the bioavailability of magnesium from mineral water with a high magnesium
content (> 100 mg/l) in healthy subjects were conducted, and the effect of simultaneous food
consumption was also evaluated. Stable magnesium isotopes (25Mg, 26Mg and 28Mg) were
administered orally with mineral water taken with or without food. Absorption of magnesium was
determined by monitoring feces, and retention - by excretion of its isotopes with urine. The
following is established. The average value (M ± m) of magnesium absorption from mineral water
ranged from 45.7 ± 4.6%, according to some data, to 59.1 ± 13.6%, according to others. When
mineral water was consumed with a light breakfast, the absorption and retention of magnesium
was significantly higher than after consumption of mineral water alone. The possible mechanisms
of absorption of magnesium from the intestines are considered. The impact of various magnesiumrich mineral waters on its general absorption in the intestine and excretion of magnesium with
urine was evaluated. Mineral waters significantly increased the "net" (ie, ionic) intestinal
absorption of Mg by more than 30%. Various researchers agree that regular consumption of magnesium-rich mineral water throughout the day is an effective way to increase the
bioavailability of magnesium.