Причини виникнення та шляхи подолання стресу, вплив стресу на організм людини та його профілактика – питання, які постають перед
медициною постійно. Особливо у наші дні, коли населення України постійно перебуває в умовах стресу, психоемоційної напруги, переживає травматичні події. Варто відзначити, що значного впливу стресу зазнали внутрішньо переміщені особи (ВПО). Такі фактори, як відсутність раціонального харчування та стрес значно вплинули на здоров’я ВПО. Відомо, що якість харчування значно впливає на опірні функції, витривалість, нормальне функціонування всіх систем, що обумовлює стресостійкість організму людини. Дослідження встановили, що між стресом та харчуванням є двобічний зв’язок-негативний вплив стресу на нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту, харчові звички, так і недостатнє або надмірне надходження з продуктами основних нутрієнтів. У даній роботі розглянуто основні мехінізми впливу вітамінів, мікроелементів, макроелементів на стресостійкість організму. Метою даного дослідження була оцінка харчового раціону внутрішньо переміщених осіб,
вивчення впливу харчування на розвиток та профілактику стресу. У дослідженні тривалістю 1 рік брали участь 250 пацієнтів (жінки – 136, чоловіки –
114) у віці від 18 до 75 років (середній вік пацієнтів – 42,3 роки) з Херсонської та Миколаївської областей. Для оцінки харчового раціону використовувалися анкети та щоденники харчування. За результатами дослідження серед усіх учасників ознаки стресу виявлені у 90% жінок та 79% чоловіків. Результати дослідження продемонстрували наявність проблем у раціоні харчування ВПО, а також значну поширеність проявів стресу серед учасників дослідження. Корекція раціону харчування дозволить підвищити стресостійкість та зменшити негативний вплив стресу на організм.
The causes of occurrence and ways to overcome stress, the impact of stress on the human body and its prevention are questions that constantly arise The causes of occurrence and ways to overcome stress, the impact of stress on the human body and its prevention are questions that constantly arise before medicine. Especially these days, when the population of Ukraine is constantly under conditions of stress, psycho-emotional tension, experiencing traumatic events. Internally displaced persons (IDPs) were significantly affected by stress. Factors such as lack of proper nutrition and stress significantly affected the health of IDPs. It is known that the quality of nutrition significantly affects resistance functions, endurance, normal functioning of all systems, which determines the stress resistance of the human body. Research has established that there is a two-way relationship between stress and nutrition - the negative impact of stress on the normal functioning of the gastrointestinal tract, eating habits, and insufficient or excessive food intake of basic nutrients. This paper examines the main mechanisms of the influence of vitamins, microelements, and macroelements on the body's stress resistance. The purpose of this study was to assess the diet of internally displaced persons, to study the influence of nutrition on the development and prevention of stress. 250 patients (136 women, 114 men) aged 18 to 75 years (average age of patients - 42.3 years) from the Kherson and Mykolaiv regions participated in the 1-year study. Questionnaires and food diaries were used to assess food intake. According to the results of the study, among all participants, signs of stress were found in 90% of women and 79% of men. The results of the study demonstrated the presence of problems in the diet of IDPs, as well as a significant prevalence of stress among the study participants. Correcting the diet will increase stress resistance and reduce the negative impact of stress on the body.