Гігієнічна оцінка та аліментарна корекція рівня вітаміну D у мешканців південного регіону України

Show simple item record

dc.contributor.author Шанигін, А. В. uk_UA
dc.contributor.author Бабієнко, В. В. uk_UA
dc.contributor.author Shanyhin, A. V. en
dc.contributor.author Babienko, V. V. en
dc.date.accessioned 2023-03-20T08:51:01Z
dc.date.available 2023-03-20T08:51:01Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Шанигін А. В. Гігієнічна оцінка та аліментарна корекція рівня вітаміну D у мешканців південного регіону України / А. В. Шанигін, В. В. Бабієнко // Буковинський медичний вісник. – 2022. – Т. 26, № 4(104). – С. 43–48. uk_UA
dc.identifier.issn 1684-7903
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12273
dc.description.abstract Для більшості людей найкращий спосіб профілактики дефіциту вітаміну D – це оптимізація раціону харчування за рахунок використання продуктів з високим вмістом вітаміну D. Додавання до раціону харчування продуктів з високим вмістом вітаміну D, доступних в конкретному регіоні проживання є фізіологічним способом профілактики недостатності та дефіциту вітаміну D, що в свою чергу є дієвим способом попередження розвитку патологічних станів, пов’язаних з низьким рівнем вітаміну D. Мета. Визначити статус 25-гідроксивітаміну D у мешканців південних регіонів України. Оцінити взаємозв’язок рівня 25(OH)D з фактичним харчуванням та розробити рекомендації, щодо профілактики таких станів. Матеріали і методи. Обстежено 928 жителів Південного регіону України у віці від 19 до 82 років. Дослідження складалося з двох етапів: оцінка раціону харчування та визначення рівня 25(ОН)D сироватки крові з подальшим виконанням аліментарної корекції раціону харчування у пацієнтів з рівнем 25(ОН)D < 30 нг/мл, шляхом збагачення раціону харчування продуктами з високим вмістом вітаміну D. Результати дослідження та їх обговорення: Рівень 25(ОН)D серед учасників дослідження 4,31 – 89,19 нг/мл. Дефіцит 25(OH)D мали – 312 пацієнтів, недостатність – 290 пацієнтів, достатній рівень – 326 пацієнтів. В другому етапі дослідження приймали участь 114 пацієнтів: Основна група (n=63) – корекція вітаміну D шляхом збагачення раціону харчування продуктами з вмістом вітаміну D в еквіваленті 4000 МО/добу. Контрольна група (n=51) - корекція рівня 25(OH)D не проводилась. Висновки: Вітамін-D дефіцитні стани поширені серед мешканців півдня України. Корекція раціону харчування за рахунок продуктів з високим вмістом вітаміну D в еквівалентній дозі 4000 МЕ/добу здатна забезпечити достатній рівень 25(ОН)D сироватки крові. uk_UA
dc.description.abstract For most people, the best way to prevent vitamin D deficiency is to optimize your diet by using foods high in vitamin D. Adding foods high in vitamin D that are available in your area to your diet is a physiological way to prevent vitamin D insufficiency and deficiency. Which in turn, is an effective way to prevent the development of pathological conditions associated with a low level of vitamin D. Objective: To determine the level of prevalence of vitamin-D deficient states among residents of the southern regions of Ukraine. To assess the relationship between deficiency and insufficiency of vitamin D with actual nutrition and to develop recommendations for the prevention of such conditions. Materials and methods. 928 residents of the Southern region of Ukraine, aged from 19 to 82, were examined. The study consisted of two stages: assessment of the diet and determination of the level of 25(OH)D in the blood serum and dietary correction of the diet in patients with vitamin D < 30 ng/ml, by enriching the diet with products with a high content of vitamin D. The results of the study and their discussion: The level of 25(OH)D among the study participants was 4.31 – 89.19 ng/ml. Vitamin D was deficient in 312 patients, insufficient in 290 patients, and sufficient in 326 patients. 114 patients took part in the second stage of the study: The main group (n=63) – correction of vitamin D by enriching the diet with products containing vitamin D equivalent to 4000 IU/day. Control group (n=51) - correction of 25(OH)D level was not carried out. Conclusions. Vitamin-D deficient conditions are common among residents of Southern Ukraine. Correction of the diet due to products with a high content of vitamin D in an equivalent dose of 4000 IU/day is able to ensure a sufficient level of 25(OH)D in the blood serum. en
dc.language.iso uk en
dc.subject дефіцит і недостатність вітаміну D uk_UA
dc.subject аліментарна корекція uk_UA
dc.subject профілактика uk_UA
dc.subject населення України uk_UA
dc.subject deficiency and insufficiency of vitamin D en
dc.subject nutritional correction en
dc.subject prevention en
dc.subject population of Ukraine en
dc.title Гігієнічна оцінка та аліментарна корекція рівня вітаміну D у мешканців південного регіону України uk_UA
dc.title.alternative Analysis of seasonal fluctuations of vitamin D levels in residents of southern regions of Ukraine en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account