dc.contributor.author |
Шанигін, А. В. |
uk_UA |
dc.contributor.author |
Бабієнко, В. В. |
uk_UA |
dc.contributor.author |
Shanyhin, A. V. |
en |
dc.contributor.author |
Babienko, V. V. |
en |
dc.date.accessioned |
2023-03-20T08:51:01Z |
|
dc.date.available |
2023-03-20T08:51:01Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Шанигін А. В. Гігієнічна оцінка та аліментарна корекція рівня вітаміну D у мешканців південного регіону України / А. В. Шанигін, В. В. Бабієнко // Буковинський медичний вісник. – 2022. – Т. 26, № 4(104). – С. 43–48. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
1684-7903 |
|
dc.identifier.uri |
https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12273 |
|
dc.description.abstract |
Для більшості людей найкращий спосіб профілактики дефіциту вітаміну D – це оптимізація раціону харчування за рахунок використання продуктів з високим вмістом вітаміну D. Додавання до раціону харчування продуктів з високим вмістом вітаміну D, доступних в конкретному регіоні проживання є фізіологічним способом профілактики недостатності та дефіциту вітаміну D, що в свою чергу є дієвим способом попередження розвитку патологічних станів, пов’язаних з низьким рівнем вітаміну D.
Мета. Визначити статус 25-гідроксивітаміну D у мешканців південних регіонів України. Оцінити взаємозв’язок рівня 25(OH)D з фактичним харчуванням та розробити рекомендації, щодо профілактики таких станів.
Матеріали і методи. Обстежено 928 жителів Південного регіону України у віці від 19 до 82 років. Дослідження складалося з двох етапів: оцінка раціону харчування та визначення рівня 25(ОН)D сироватки крові з подальшим виконанням аліментарної корекції раціону харчування у пацієнтів з рівнем 25(ОН)D < 30 нг/мл, шляхом збагачення раціону харчування продуктами з високим вмістом вітаміну D.
Результати дослідження та їх обговорення: Рівень 25(ОН)D серед учасників дослідження 4,31 – 89,19 нг/мл. Дефіцит 25(OH)D мали – 312 пацієнтів, недостатність – 290 пацієнтів, достатній рівень – 326 пацієнтів. В другому етапі дослідження приймали участь 114 пацієнтів: Основна група (n=63) – корекція вітаміну D шляхом збагачення раціону харчування продуктами з вмістом вітаміну D в еквіваленті 4000 МО/добу. Контрольна група (n=51) - корекція рівня 25(OH)D не проводилась.
Висновки: Вітамін-D дефіцитні стани поширені серед мешканців півдня України. Корекція раціону харчування за рахунок продуктів з високим вмістом вітаміну D в еквівалентній дозі 4000 МЕ/добу здатна забезпечити достатній рівень 25(ОН)D сироватки крові. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
For most people, the best way to prevent vitamin D deficiency is to optimize
your diet by using foods high in vitamin D. Adding foods high in vitamin D that are
available in your area to your diet is a physiological way to prevent vitamin D
insufficiency and deficiency. Which in turn, is an effective way to prevent the
development of pathological conditions associated with a low level of vitamin D.
Objective: To determine the level of prevalence of vitamin-D deficient states among
residents of the southern regions of Ukraine. To assess the relationship between
deficiency and insufficiency of vitamin D with actual nutrition and to develop
recommendations for the prevention of such conditions.
Materials and methods. 928 residents of the Southern region of Ukraine, aged from
19 to 82, were examined. The study consisted of two stages: assessment of the diet
and determination of the level of 25(OH)D in the blood serum and dietary correction
of the diet in patients with vitamin D < 30 ng/ml, by enriching the diet with products
with a high content of vitamin D. The results of the study and their discussion: The
level of 25(OH)D among the study participants was 4.31 – 89.19 ng/ml. Vitamin D
was deficient in 312 patients, insufficient in 290 patients, and sufficient in 326
patients. 114 patients took part in the second stage of the study: The main group
(n=63) – correction of vitamin D by enriching the diet with products containing vitamin D equivalent to 4000 IU/day. Control group (n=51) - correction of
25(OH)D level was not carried out.
Conclusions. Vitamin-D deficient conditions are common among residents of
Southern Ukraine. Correction of the diet due to products with a high content of
vitamin D in an equivalent dose of 4000 IU/day is able to ensure a sufficient level of
25(OH)D in the blood serum. |
en |
dc.language.iso |
uk |
en |
dc.subject |
дефіцит і недостатність вітаміну D |
uk_UA |
dc.subject |
аліментарна корекція |
uk_UA |
dc.subject |
профілактика |
uk_UA |
dc.subject |
населення України |
uk_UA |
dc.subject |
deficiency and insufficiency of vitamin D |
en |
dc.subject |
nutritional correction |
en |
dc.subject |
prevention |
en |
dc.subject |
population of Ukraine |
en |
dc.title |
Гігієнічна оцінка та аліментарна корекція рівня вітаміну D у мешканців південного регіону України |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Analysis of seasonal fluctuations of vitamin D levels in residents of southern regions of Ukraine |
en |
dc.type |
Article |
en |