Сучасні тенденції класифікації послуг та інноваційного розвитку готельних підприємств

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Нєнно, І. М. uk_UA
dc.contributor.author Рудінська, О. В. uk_UA
dc.contributor.author Бушняк, Т. І. ua
dc.contributor.author Nyenno, I. en
dc.contributor.author Rudinska, O. en
dc.contributor.author Bushniak, T. en
dc.date.accessioned 2023-03-13T11:40:03Z
dc.date.available 2023-03-13T11:40:03Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Нєнно І. М. Сучасні тенденції класифікації послуг та інноваційного розвитку готельних підприємств / І. М. Нєнно, О. В. Рудінська, Т. І. Бушняк // Інфраструктура ринку. – 2019. – Вип. 33. – С. 211–216. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12220
dc.description.abstract У статті систематизовано системи класифікації готелів за рівнем комфорту в системах зірок, букв, «корон» та розрядів. Виділено основні тенденції розвитку світового готельного ринку, серед них: розширення та диверсифікація асортиментного ряду готелів; демократизація; спеціалізація; тематичний туризм; диференціація та лобіювання в рамках глобальних об’єднань; індивідуалізація; використання інструментів маркетингових комунікацій для формування та моніторингу ділової стратегії. Інноваційний потенціал готелів розглядається крізь контекст технологічних інновацій, програм лояльності та екологічності. Розкрито інструментальний підхід до комп’ютеризації дистрибуції готельних послуг та автоматизації менеджменту готелю. Ступінь екологічності оцінюється за такими критеріями, як: рівень споживання води й електроенергії; обсяг атмосферних викидів; використання природних ресурсів (обсяг спожитого паперу, канцелярського приладдя, мийних засобів, обладнання та інших матеріалів, структура використання відновлюваних та невідновлюваних ресурсів); вплив хімічних засобів на довкілля та здоров'я людини; викиди у воду; обсяг відходів; імовірність пожеж, аварій та інших надзвичайних ситуацій. uk_UA
dc.description.abstract The main objective of the article is to determine the factors of implementation of world-wide approaches to the classification of services of the national hospitality industry in the integration to introduce modern modern approaches to increase the level of service provision. The article describes the system of classification of hotels by the level of comfort in systems of stars, letters, "crowns" and discharges. The main goal of the hotel industry enterprises is investigated as the provision of impeccable service, exceeding expectations of consumers; Be the leader in its seg-ment in its market. The main trends of the world hotel market are highlighted. Among them: expansion and diversification of assortment of hotels; democratiza-tion; specialization; thematic tourism; differentiation and lobbying within the framework of global unions; individualization; use of marketing communication tools for the formation and monitoring of business strategy. The innovative potential of hotels is examined through the context of technological innovations, loyalty programs and environmental friendliness. An instrumental approach to the computerization of distribution of hotel services and hotel management au-tomation is revealed. The degree of environmental friendliness is evaluated ac-cording to the criteria: water consumption and electricity consumption; atmos-pheric emissions; use of natural resources (volume of consumed paper, stationery, detergents, equipment and other materials, structure of use of renewable and non-renewable resources); the impact of chemical agents on the environment and human health; emissions into water; amount of waste; the likelihood of fires, accidents and other emergencies. Such hotel technological innovations are: the implementation of advanced information and telecommunication technologies; improvement of the technology of providing hotel services; creation of new types of hotel services, models of hotel business; formation of strategic alliances; introduction of modern forms of enterprise management. The trends of simplifying the booking of rooms, increasing control over income, expenses and occupation of the personnel are fixed as accelerated. The implementation of such new organizational forms is proposed: eco-hotel, art-hotel, roller, flotilla, boat, hotelmuseum, hotel-castle, etc. en
dc.description.abstract В статье систематизированы системы классификации гостиниц по уровню комфорта в системах звезд, букв, «корон» и разрядов. Выделены основные тенденции развития мирового гостиничного рынка, среди них: расширение и диверсификация ассортиментного ряда гостиниц; демократизация; специализация; тематический туризм; дифференциация и лоббирование в рамках глобальных объединений; индивидуализация; использование инструментов маркетинговых коммуникаций для формирования и мониторинга деловой стратегии. Инновационный потенциал гостиниц рассматривается через контекст технологических инноваций, программ лояльности и экологичности. Описан инструментальный подход к компьютеризации дистрибуции гостиничных услуг и автоматизации менеджмента отеля. Степень экологичности оценивается по таким критериям, как: уровень потребления воды и электроэнергии; объем атмосферных выбросов; использование природных ресурсов (объем потребленной бумаги, канцелярских принадлежностей, моющих средств, оборудования и других материалов, структура использования возобновляемых и невозобновляемых ресурсов); влияние химических средств на окружающую среду и здоровье человека; выбросы в воду; объем отходов; вероятность пожаров, аварий и других чрезвычайных ситуаций. ru
dc.language.iso uk en
dc.subject індустрія гостинності uk_UA
dc.subject готельне господарство uk_UA
dc.subject готельні послуги uk_UA
dc.subject система лояльності uk_UA
dc.subject екологічність uk_UA
dc.subject hospitality industry en
dc.subject hotel industry en
dc.subject hotel services en
dc.subject loyalty system en
dc.subject environmental friendliness en
dc.subject индустрия гостеприимства ru
dc.subject гостиничное хозяйство ru
dc.subject гостиничные услуги ru
dc.subject система лояльности ru
dc.subject экологичность ru
dc.title Сучасні тенденції класифікації послуг та інноваційного розвитку готельних підприємств uk_UA
dc.title.alternative Modern tendencies of classification services and innovative development of the hotel enterprises en
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу