Значення раціону харчування та рівня інсоляції в забезпеченості вітаміном D. Сучасні аспекти профілактики

Show simple item record

dc.contributor.author Шанигін, А. uk
dc.contributor.author Shanyhin, A. en
dc.date.accessioned 2023-01-18T08:26:42Z
dc.date.available 2023-01-18T08:26:42Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Шанигін А. В. Значення раціону харчування та рівня інсоляції в забезпеченості вітаміном D. Сучасні аспекти профілактики / А. В. Шанигін // Health of Society.- 2022. – Т. 11, № 1. – С. 16–22. uk_UA
dc.identifier.issn 2617-2593
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/11976
dc.description.abstract За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я недостатність вітаміну D носить характер пандемії та є однією з проблем охорони здоров’я у всьому світі. У країнах Європи частка осіб з рівнем вітаміну D нижче норми сягає 57,7%, в той час як в Україні цей показник становить 95,4%. Через зростаючу занепокоєність з приводу ризиків для здоров'я, асоційованих з низьким статусом вітаміну D, зростає інтерес до проблеми адекватної забезпеченості організму сучасної людини цим вітаміном, а також впровадження профілактичних заходів з метою запобігання вітамін-D-дефіцитних станів. Мета роботи: провести аналіз літературних джерел щодо впливу раціону харчування та рівнів інсоляції на забезпеченість організму людини вітаміном D. Матеріали. Аналіз наукових статей вітчизняних та зарубіжних авторів, які було опубліковано у базах даних Scopus, MedLine, PubMed, EMBASE, Web of Science українською, російською та англійською мовами за період із 2010 по 2022 рік. Проведене лабораторне обстеження 355 жителів Південного регіону України. Результати.В результаті аналізу літературних джерел та результатів власних досліджень визначено значне поширення вітамін D-дефіцитних станів не лише серед населення України, а й у всьому світі. Описано фізіологічні ефекти вітаміну D та її роль розвитку порушень ліпідного обміну. Наведено дані про немедикаментозну корекцію рівня вітаміну D. Численні епідеміологічні, експериментальні та клінічні дослідження свідчать про наявність кореляційних зв'язків між рівнем вітаміну D у сироватці крові та ризиком розвитку дисліпідемій, порушень вуглеводного обміну та серцево-судинних захворювань. Наші власні дослідження довели взаємозв'язок між рівнями вітаміну D та показниками ліпідного профілю (ЛПЗЩ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТГ та КА). Встановлено, що на сьогоднішній день більшість учених світу визнають необхідність профілактики вітамін D-дефіцитних станів, особливо в групах ризику, проте дані про методи профілактики та дозування вітаміну D відрізняються. Особливої уваги вимагає створення алгоритму профілактичних заходів, спрямованих на проведення аліментарної корекції дефіциту та недостатності вітаміну D у харчуванні мешканців півдня України. Перевага дієтичної корекції дефіциту вітаміну D полягає в тому, що цей метод може бути використаний у всіх категорій населення, що виключає ризики гіпервітамінозу D і при непереносимості деяких продуктів харчування дозволяє замінити їх. Однак дані про методи профілактики та дозування вітаміну D різняться. Особливої уваги вимагає створення алгоритму профілактичних заходів, спрямованих на проведення аліментарної корекції дефіциту та недостатності вітаміну D у харчуванні мешканців півдня України. Перевага дієтичної корекції дефіциту вітаміну D полягає в тому, що цей метод може бути використаний у всіх категорій населення, що виключає ризики гіпервітамінозу D і при непереносимості деяких продуктів харчування дозволяє замінити їх. Однак дані про методи профілактики та дозування вітаміну D різняться. Особливої уваги вимагає створення алгоритму профілактичних заходів, спрямованих на проведення аліментарної корекції дефіциту та недостатності вітаміну D у харчуванні мешканців півдня України. Перевага дієтичної корекції дефіциту вітаміну D полягає в тому, що цей метод може бути використаний у всіх категорій населення, виключає ризики гіпервітамінозу D і при непереносимості деяких продуктів харчування дозволяє замінити їх. Висновки. D-дефіцитних станів не лише серед населення України, а й у всьому світі. Численні епідеміологічні, експериментальні та клінічні дослідження вказують на наявність кореляції між рівнем вітаміну D у сироватці крові та ризиком розвитку дисліпідемій, порушень вуглеводного обміну та захворювань серцево-судинної системи. Наші власні дослідження довели зв'язок рівня вітаміну D з ЛПВЩ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТГ і КА. Враховуючи, що у більшості населення України низький рівень вітаміну Д у крові, що зумовлено недостатнім ендогенним синтезом та обмеженим надходженням його з продуктами харчування, а також важливою роллю рівня вітаміну Д у розвитку порушень ліпідного обміну, необхідно запровадити глобальну систему профілактики дефіциту та недостатності вітаміну D У зв'язку з можливими ризиками розвитку меланоми та інших онкологічних захворювань, а також розвитку фотостаріння шкіри профілактика недостатності вітаміну D внаслідок УФО може виявитися неможливою у певної категорії населення. Особливої уваги потребує створення алгоритму профілактичних заходів, спрямованих на аліментарну корекцію дефіциту та недостатності вітаміну D у харчуванні жителів півдня України. Перевага дієтичної корекції дефіциту вітаміну D полягає в тому, що цей метод може застосовуватися для всіх категорій населення, що виключає ризики гіпервітамінозу D, а у разі непереносимості деяких продуктів харчування дає можливість їх заміни. uk_UA
dc.description.abstract According to the World Health Organization, vitamin D deficiency is a pandemic and is one of the health problems worldwide. In European countries, the share of people with a vitamin D level below the norm reaches 57.7 %, while in Ukraine this figure is 95.4 %. Due to the growing concern about the health risks associated with low vitamin D status, there is a growing interest in the problem of adequate provision of the modern human body with this vitamin, as well as the implementation of preventive measures to prevent vitamin D-deficiency conditions. The purpose of the study was to analyze of literary sources regarding the influence of diet and insolation levels on the provision of vitamin D in the human body. Materials and methods. Analysis of scientific articles by domestic and foreign authors published in Scopus, MedLine, PubMed, EMBASE, Web of Science databases for the period from 2010 to 2022. A laboratory examination of 355 residents of the Southern region of Ukraine was carried out. Results. As a result of the analysis of literary sources and the results of own research, a significant spread of vitamin D-deficiency conditions was determined not only among the population of Ukraine, but also throughout the world. The physiological effects of vitamin D and its role in the development of lipid metabolism disorders are described. Data on non-pharmacological correction of vitamin D levels are presented. Numerous epidemiological, experimental and clinical studies indicate the presence of correlations between the level of vitamin D in blood serum and the risk of developing dyslipidemias, carbohydrate metabolism disorders and cardiovascular diseases. Our own research has proven the relationship between vitamin D levels and lipid profile indicators (HDL, LDL, VLDL, TG and KA). It has been established that today the majority of scientists in the world recognize the need to prevent vitamin D-deficient conditions, especially in risk groups, but the data on methods of prevention and vitamin D dosage differ. The creation of an algorithm of preventive measures aimed at carrying out alimentary correction of the deficiency and insufficiency of vitamin D in the diet of residents of southern Ukraine requires special attention. The advantage of dietary correction of vitamin D deficiency is that this method can be used in all categories of the population, eliminates the risks of hypervitaminosis D and, in case of intolerance to certain food products, allows their replacement. Conclusions. As a result of the analysis of literary sources and the results of our own research, a significant spread of vitamin D-deficiency conditions was determined not only among the population of Ukraine, but also throughout the world. Numerous epidemiological, experimental and clinical studies point to presence of correlations between serum vitamin D levels and risk development of dyslipidemias, carbohydrate metabolism disorders and diseases of the cardiovascular system. Our own research has proven the connection of vitamin D levels with HDL, LDL, VLDL, TG and KA. Considering that the majority of the population of Ukraine has a low level of vitamin D in the blood, due to insufficient endogenous synthesis and limited intake of it with food products, as well as the important role of vitamin D levels in the development of disorders of lipid metabolism, there is a need to implement a global system for the prevention of the vitamin D deficiency and insufficiency. Due to the possible risks of melanoma and other oncological diseases developing, as well as the development of photoaging of the skin, prevention of vitamin D insufficiency due to UFO may not be possible in a certain category of the population. The creation of an algorithm of preventive measures aimed at the alimentary correction of vitamin D deficiency and insufficiency in the diet of residents of southern Ukraine requires special attention. The advantage of dietary correction of vitamin D deficiency is that this method can be used for all categories of the population, and excludes the risks of hypervitaminosis D and, in the case of intolerance to certain food products, enables their replacement. en
dc.language.iso uk en
dc.subject дефіцит та недостатність вітаміну D uk_UA
dc.subject дисліпідемія uk_UA
dc.subject профілактика uk_UA
dc.subject аліментарна корекція uk_UA
dc.title Значення раціону харчування та рівня інсоляції в забезпеченості вітаміном D. Сучасні аспекти профілактики uk_UA
dc.title.alternative The significance of diet and insolation levels in Vitamin D supply. Modern aspects of prevention en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account