Короткий опис (реферат):
У книзі представлені сучасні дані про стан антимікробної резистентності основних
збудників інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги в Україні. Розглядається
проблеми появи та поширення резистентності мікроорганізмів до протимікробних препаратів,
зокрема до антибіотиків, антисептиків та дезінфекційних засобів в стаціонарах та його рушійні
сили. Показано роль харчових продуктів рослинного та тваринного походження в передачі
резистентних мікроорганізмів до людині. На підставі аналізу сучасної наукової літератури,
міжнародних стандартів та рекомендацій ВООЗ, ФАО та інших міжнародних організацій, а
також результатів власних досліджень, автори пропонують пріоритетні шляхи боротьби з
інфекціями, пов’язаними з наданням медичної допомоги, спричинених з мультірезистентними
мікроорганізмами на підходах «Єдине здоров’я». Особлива увага приділена питанням,
стосовно яких інформація у науковій літературі є обмеженою, або взагалі відсутня, які
потребують додаткових досліджень.
Монографія містить важливу наукову та практичну інформацію і представлятиме інтерес
для науковців, організаторів закладів охорони здоров’я, лікарів-клініцистів різних
спеціальностей, епідеміологів, бактеріологів, спеціалістів у галузі ветеринарії, а також
студентів вищих медичних закладів ІІІ та ІV рівня акредитації.