Погіршення пародонтального статусу у жінок в період вагітності, наявність підвищеного ризику виникнення та розвитку у них патології тканин пародонта, визначають високу соціальну та медичну актуальність профілактики та своєчасного лікування захворювань пародонта у вагітних. Таким чином, з'являється необхідність розробки та впровадження індивідуальних програм із профілактики, створених спеціально для вагітних жінок. Метою даного дослідження була експериментальна оцінка змін біохімічних показників тканин ротової порожнини щурів в умовах експериментального ендотоксинового гінгівіту під дією лікувально-профілактичних заходів. Матеріали та методи. В гомогенаті ясен щурів визначали рівень біохімічних маркерів запалення: активність еластази, вміст малонового діальдегіду, активність уреази, лізоциму, каталази. Розраховували ступінь дисбіозу та антиоксидантно – прооксидантний індекс. Висновки. Проведені дослідження показали антизапальну та антидисбіотичну дію пасти журавлини, що дає певні підстави рекомендувати її застосування для профілактики запально – дистрофічних процесів в пародонті.
Deterioration of periodontal status in women during pregnancy, the presence of an increased risk of occurrence and development of periodontal tissue pathology determine the high social and medical relevance of prevention and timely treatment of periodontal diseases in pregnant women. Thus, there is a need to develop and implement individual prevention programs created specifically for pregnant women.
The aim of this study was to experimentally assess changes in the biochemical parameters of rat oral tissues under the conditions of experimental endotoxin gingivitis under the influence of therapeutic and preventive measures. Materials and methods. In rat gum homogenate, the level of biochemical markers of inflammation was determined: elastase activity, Malone dialdehyde content, urease activity, lysozyme, and catalase. The degree of dysbiosis and the antioxidant – pro-oxidant index were calculated. Conclusions. The conducted studies have shown an anti-inflammatory and anti-dysbiotic effect of cranberry paste, which gives certain reasons to recommend its use for the Prevention of inflammatory and dystrophic processes in periodontal disease.