Современные представления о развитии метаболического синдрома и его коррекция биофлавоноидами

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Макаренко, О. А. ru
dc.contributor.author Цевух, Л. Б. ru
dc.contributor.author Левицкий, А. П. ru
dc.contributor.author Макаренко, О. А. ua
dc.contributor.author Цевух, Л. Б. ua
dc.contributor.author Левицький, А. П. ua
dc.contributor.author Makarenko, O. A. en
dc.contributor.author Tsevuh, L. B. en
dc.contributor.author Levitsky, A. P. en
dc.date.accessioned 2021-02-11T05:35:58Z
dc.date.available 2021-02-11T05:35:58Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Макаренко О. А. Современные представления о развитии метаболического синдрома и его коррекция биофлавоноидами / О. А. Макаренко, Л. Б. Цевух, А. П. Левицкий // Актуальні проблеми транспортної медицини. – 2015. – № 3 (2). – С. 24–31. ru
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/8783
dc.description.abstract В обзоре рассматривают современные представления о возникновении и развитии метаболического синдрома. Помимо известных факторов описаны данные о возможной роли бактерий пищеварительного тракта человека в развитии ожирения. Рассмотрены механизмы влияния патогенных бактерий кишечника или ротовой по лости на развитие патологии. Именно патогенные бактерии при дисбиозе в полости рта и/или кишечнике в условиях высококалорийного питания, малоподвижного об раза жизни провоцируют развитие системного воспаления, активацию свободно радикальных реакций, формируют инсулинорезистентность и метаболический син дром. Представлены сведения об эффективности растительных соединений биофла воноидов и других полифенолов при ожирении. Эти вещества при абсолютной без вредности воздействуют одновременно на несколько звеньев патогенеза метаболического синдрома: снижают секрецию адипокинов, провоспалительных цитокинов и инсулинорезистентность, ингибируют активность провоспалительных ферментов, способствуют нормализации липидного обмена, оказывают выраженное антиоксидантное и антидисбиотическое действие. ru
dc.description.abstract В огляді представлені сучасні уявлен ня про виникнення і розвиток метаболіч ного синдрому. Крім відомих факторів роз глядаються дані про можливу роль бактерій травного тракту людини в розвитку ожиріння. Розглянуто механізми впливу патогенних бактерій кишечника і ротової порожнини на розвиток патології. Саме патогенні бактерії на тлі дисбіозу в порож нині рота і кишечника в умовах високока лорійного харчування, малорухливого способу життя провокують розвиток систем ного запалення, активацію вільноради кальних реакцій, формують інсулінорези стентність та метаболічний синдром. По дано відомості про ефективність рослин них сполук біофлавоноїдів та інших поліфенолів при ожирінні. Ці речовини при абсолютній нешкідливості впливають одночас но на кілька ланок патогенезу метаболічного синдрому: знижують секрецію адипокінів, прозапальних цитокінів та інсулінорезистентність, інгібують активність прозапальних ферментів, сприяють нормалізації ліпідного обміну, надають виражену антиоксидантну та антидисбіотичну дію. uk_UA
dc.description.abstract The review examines the current understanding of the origin and development of metabolic syndrome. In addition to the known factors, there are described details about the possible role of bacteria of the human digestive tract in the development of obesity. There are reviewed the mechanisms of influence of pathogenic bacteria of the intestine and oral cavity on the pathology development. At dysbiosis in mouth and intestine and in conditions of a highcalorie diet and sedentary lifestyle, exactly pathogenic bacteria provoke the development of systemic inflammation, activation of freeradical reactions, and the bacteria form insulin resistance and metabolic syndrome. There is provided information about the effectiveness of plant compounds bioflavonoids and other polyphenols at obesity. These substances, while being absolutely harmless, effect simultaneously on several pathogenetic links of metabolic syndrome: they reduce secretion of adipokines, and anti inflammatory cytokines; and they reduce insulin resistance; they inhibit the activity of proinflammatory enzymes that contribute to the normalization of lipid metabolism; they have a pronounced antioxidant and antidysbiotic action. en
dc.language.iso ru en
dc.subject метаболический синдром ru
dc.subject дисбиоз ru
dc.subject биофлавоноиды ru
dc.subject метаболічний синдром uk_UA
dc.subject дисбіоз uk_UA
dc.subject біофлавоноїди uk_UA
dc.subject metabolic syndrome en
dc.subject dysbiosis en
dc.subject bioflavonoids en
dc.title Современные представления о развитии метаболического синдрома и его коррекция биофлавоноидами ru
dc.title.alternative Сучасні уявлення про розвиток метаболічного синдрому і його корекція біофлавоноїдами uk_UA
dc.title.alternative Modern ideas about the development of metabolic syndrome and its correction by bioflavonoids en
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу