Радіопротекторний ефект їжі в асиміляції вуглеводних субстратів різного ступеня полімерності у двох поколінь нащадків опромінених щурів

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Сторчило, О. В. uk
dc.contributor.author Storchilo, O. V. en
dc.contributor.author Сторчило, О. В. ru
dc.date.accessioned 2020-11-04T06:49:24Z
dc.date.available 2020-11-04T06:49:24Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Сторчило О. В. Радіопротекторний ефект їжі в асиміляції вуглеводних субстратів різного ступеня полімерності у двох поколінь нащадків опромінених щурів // Фізіологічний журнал. 2015. Т. 61, № 1. С. 78–82. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/8176
dc.description.abstract Досліджували вплив їжі в кишечнику опромінених самців-попередників на функціональну активність тонкої кишки їх нащадків двох поколінь. Встановлено, що ситість тварин під час опромінення визначає радіопротекторний ефект на транспорт вуглеводних субстратів різної міри полімерності лише в нащадків першого покоління – у другого покоління показники функціональної активності нижче за такі навіть в інтактній групі, переважно за рахунок ферментативної ланки, проте при цьому вони не виходять за межі активної компоненти транспорту. Отже, для захисту наступних поколінь від опромінених попередників необхідні потужніші, ніж просто їжа, радіопротектори. uk_UA
dc.description.abstract The influence of food in the intestine of the radiation-exposed males-predecessors on the functional activity of the small intestine of two generations of their posterity was investigated. It is shown that satiety of these animals during an irradiation determines a radioprotective effect on the systems of transport of carbohydrate substrates of different degree of polymerization only at their posterity of first generation. The second generation had the indexes of functional activity below than that observed in intact group, thus mainly due to a fermentative link. However, here they do not exceed the borders of active component of transport. Consequently, for protection of further generations from the radiation-exposed precursors the more powerful radioprotectors are needed, than simply food. en
dc.description.abstract Исследовали влияние пищи в кишечнике облученных самцов-предшественников на функциональную активность тонкой кишки их потомства двух поколений. Установлено, что сытость этих животных во время облучения определяет радиопротекторный эффект на транспорт углеводных субстратов разной степени полимерности только у их потомства 1-го поколения – у 2-го поколения показатели функциональной активности ниже таковой даже в интактной группе, преимущественно за счет ферментативного звена, однако при этом они не выходят за границы активной компоненты транспорта. Следовательно, для защиты дальнейших поколений от облученных предшественников необходимы более мощные, чем просто пища, радиопротекторы. ru
dc.language.iso uk en
dc.subject опромінення uk_UA
dc.subject тонка кишка uk_UA
dc.subject асиміляція вуглеводів uk_UA
dc.subject нащадки щурів uk_UA
dc.subject irradiation en
dc.subject small intestine en
dc.subject assimilation of carbohydrates en
dc.subject rats′ posterity en
dc.subject облучение ru
dc.subject тонкая кишка ru
dc.subject ассимиляция углеводов ru
dc.subject потомство крыс ru
dc.title Радіопротекторний ефект їжі в асиміляції вуглеводних субстратів різного ступеня полімерності у двох поколінь нащадків опромінених щурів uk_UA
dc.title.alternative Radioprotective effect of food in the assimilation of carbohydrate substrates by two generations of posterity from the radiationexposed male rats en
dc.title.alternative Радиопротекторный эффект пищи в ассимиляции углеводных субстратов разной степени полимерности у двух поколений потомства облученных крыс ru
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу