Токсикологічна безпека продуктів харчування: проблема неорганічних прекурсорів оксиду азоту

Show simple item record

dc.contributor.author Бабієнко, В. В.
dc.contributor.author Babienko, V. V.
dc.contributor.author Бабиенко, В. В.
dc.date.accessioned 2020-07-07T11:19:57Z
dc.date.available 2020-07-07T11:19:57Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Бабієнко В. В. Токсикологічна безпека продуктів харчування: проблема неорганічних прекурсорів оксиду азоту // Експериментальна і клінічна медицина. 2013. № 2. С. 170–173. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/7543
dc.description.abstract In assessing the content of nitrates in plant production found that the frequency of excess nitrates in vegetable and melon production did not exceed 6 %, however in the spring at an early vegetable production nitrates in most cases exceeded the MAC. The highest concentrations of nitrates are found in beets, as well as salad vegetables and early cabbage. In some cases, very high nitrate content was determined in potatoes. Nitrate in water used for drinking water in the Odessa region varies widely. In most areas regularly recorded exceeding the MAC of nitrate in ground water sources of drinking. Excessive intake of inorganic oxide precursors with food and drinking water can lead to the development of disruptive disorders and deregulation diseases among consumers. uk_UA
dc.description.abstract Встановлено, що частота перевищення вмісту нітратів в овочевій та баштанній продукйії складала не більше 6 %, втім у вевняний період у ранній овочевій продукції вміст нітратів у переважній більшостівипадків перевищував ГДК. надлишкове надходження неорганічних прекурсорів оксиду азоту з харчовими продуктами та питною водою може вести до розвитку дизруптивних зсувів і дизрегуляційної патології у споживачів. uk_UA
dc.description.abstract Установлено, что частота превышения содержания нитратов в овощной и бахчевой продукции составляет не более 6 %, однако в весенний период в ранней овощной продукции содержание нитратов в подавляющем большинстве случаев превышало ПДК. Избыточное поступление неорганических прекурсоров оксида азота с пищевыми продуктами и питьевой водой может вести к развитию дизрегуляционной патологии у потребителей. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.subject food uk_UA
dc.subject drinking water uk_UA
dc.subject nitrates uk_UA
dc.subject nitric oxide uk_UA
dc.subject харчові продукти uk_UA
dc.subject питна вода uk_UA
dc.subject нітрати uk_UA
dc.subject оксид азоту uk_UA
dc.subject пищевые продукты uk_UA
dc.subject питевая вода uk_UA
dc.subject нитраты uk_UA
dc.title Токсикологічна безпека продуктів харчування: проблема неорганічних прекурсорів оксиду азоту uk_UA
dc.title.alternative Toxicological food security: the problem of nitric oxide precursors uk_UA
dc.title.alternative Токсикологическая безопасность продуктов питания: проблема неорганических прекурсоров оксида азота uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account