Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Бойко, Ю. О. | ua |
dc.contributor.author | Бойко, І. А. | ua |
dc.date.accessioned | 2020-06-19T11:38:08Z | |
dc.date.available | 2020-06-19T11:38:08Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.citation | Бойко Ю. О. Протизапальна активність похідних ваніліну в умовах колаген-індукованого запалення / Ю. О. Бойко, І. А. Бойко // Хімія природних сполук: V Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, 30–31 травня 2019 р., Тернопіль: матер. – Тернопіль: ТДМУ, 2019. – С. 75–76. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/7417 | |
dc.description.abstract | Капсаіциноїди – група рослинних алкалоїдів, які за хімічною структурою та шляхами біосинтезу є похідними ваніліну. Різноманіття фармакологічних та біологічних властивостей капсаіциноїдів, здатність активувати рецептори транзієнтного потенціалу типу 1 ванілоїдної родини (TRPV1) привертає до них ретельну увагу дослідників. В плодах культурних та диких видів гіркого перцю (рід Capsicum) вміщується велика кількість капсаіцину та його похідних – дигідрокапсаіцину, нордигідроркапсаіцину, гомокапсаіцину та інших. Вказані сполуки вивчаються з кінця 70-х років минулого століття, тому їх біохімічні, фармацевтичні, лікувальні якості добре описані у науковій літературі. У той же час, дослідженням фармако-терапевтичних властивостей ваніліну та його найбільш простих похідних (ваніліновій кислоті, ваніліновому оксиму та ваніліновому спирту), що є родоначальниками для усіх капсаіциноїдів приділяється значно менше уваги. Саме тому ціллю цієї роботи було дослідження протизапальних властивостей ваніліну та його похідних в умовах колаген-індукованого запального процесу. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | похідні ваніліну | uk_UA |
dc.subject | колаген-індуковане запалення | uk_UA |
dc.subject | капсаіциноїди | uk_UA |
dc.subject | біосинтез | uk_UA |
dc.title | Протизапальна активність похідних ваніліну в умовах колаген-індукованого запалення | uk_UA |
dc.type | Article | en |