Протягом 2010-2018 рр. епідемічний процес ієрсиніозної інфекції в Україні носив
низько інтенсивний характер і не призводив до епідемічних ускладнень. На території регіону Південно-західного Причорномор’я (включає три області: Миколаївську, Одеську та Херсонську), його інтенсивність у 1,5 рази перевищувала таку по країні.
На території країни та областей регіону захворюваність на ієрсиніоз носила спорадичний характер, з незначним впливом сезонних факторів на її рівень у осінньозимовий період. Встановлено незначну етіологічну роль ієрсиній, як збудників ГКІ.
Найвищий рівень захворюваності на ієрсиніоз зареєстрований у Миколаївській області (0,72 ± 0,09), він був вірогідно вищим, ніж по країні в цілому (0,22 ± 0,02) та на
територіях Одеської (0,14 ± 0,06) та Херсонської (0,25 ± 0,11) областей. Недостатньо розвинута лабораторна база та недосконалі методи діагностики ієрсиніозу не дозволяють оцінити фактичні масштаби розповсюдження інфекції, зі збудником якої
населення постійно стикається через вживання контамінованих харчових продуктів.
During 2010-2018 the epidemic process of yersiniosis infection in Ukraine was of
low intensity and did not lead to epidemic complications. On the territory of the Southwest
Black Sea region (comprising three regions: Nikolaev, Odessa and Kherson), its intensity
is 1.5 times higher than that in the country. In the country and regions, the incidence of
yersiniosis was sporadic, with little effect on its level of seasonal factors in the autumn
and winter. A minor etiological role of yersinia as the pathogens of diarrheal diseases has
been established. The highest incidence of yersiniosis was registered in the Nikolaev area
(0.72 ± 0.09), it was significantly higher than in the country as a whole (0.22 ± 0.02) and
in the territories of Odessa (0.14 ± 0.06) and the Kherson (0.25 ± 0.11) regions.
Insufficiently developed laboratory facilities and imperfect methods of diagnosing
yersiniosis do not allow us to estimate the actual extent of the spread of the infection that
the population constantly faces due to the use of contaminated food.
В течение 2010-2018 гг. эпидемический процесс иерсиниозной инфекции в
Украине носил низко интенсивный характер и не приводил к эпидемическим осложнениям. На территории региона Юго-Западного Причерноморья (включающего
три области: Николаевскую, Одесскую и Херсонскую), его интенсивность в 1,5 раза
превышала таковую по стране. На территории страны и областей региона заболеваемость иерсиниозом носила спорадический характер, с незначительным влиянием на ее уровень сезонных факторов в осенне-зимний период. Установлено незначительную этиологическую роль иерсиний, как возбудителей ОКИ. Самый высокий
уровень заболеваемости иерсиниозом зарегистрирован в Николаевской области
(0,72 ± 0,09), он был достоверно выше, чем по стране в целом (0,22 ± 0,02) и на
территориях Одесской (0,14 ± 0,06) и Херсонской (0,25 ± 0,11) областей. Недостаточно развитая лабораторная база и несовершенные методы диагностики иерсиниоза не позволяют оценить фактические масштабы распространения инфекции, с
возбудителем которой население постоянно сталкивается из-за употребления контаминированных пищевых продуктов.