Вивчені деякі особливості харчування дітей, представників різних
етнічних груп, які мешкають на півдні Одеської області. Загальною рисою всіх дієт є низьке
вживання кальцію та кальцій вмісних продуктів і впершу чергу, молока. Найбільшим
різноманіттям відрізняється харчування дітей гагаузів и росіян (староверів). Найбільш
бідною є діета дітей українців, що можно з’ясувати відходом від національных традицій
харчування та заміною традиційних харчових режимів готовою кулінарною продукцією.
Деякі діти в болгарських селах потребляють від 1 до 2 порцій сухого вина в тиждень.
Встановлені харчові режими потребують корекції, перед усім у бік збільшення вживання
молока та молочних продуктів і заміни вина на натуральні соки.
Some peculiarities of children’s diets in
different ethnic groups, dwelling in the southern rural districts of the Odessa region, have been
studied. Russian Old Believers, Ukrainians, Gagauzes and Bulgarians were target ethnical groups.
The children over 12 years old have been examined, n = 481.The common feature of all diets was
a low consumption of calcium that could be explained by inadequate intake of diary products. The
diets of Gagauzes and Russian Old Believers are the most variable. The diet of Ukrainians is poor
in quality as a great number of junk food is presented in children’s nutrition. Some children in
Bulgarian settlements use 1-2 drinks of dry wine per week. All the diets under investigation should
be corrected and the amount of diary products increased, while alcohol beverages should be
replaced by natural juices.
Изучены некоторые особенности питания детей,
представителей различных этнических групп, населяющих юг Одесской области. Общей
чертой всех диет является низкое потребление кальция и кальций содержащих продуктов и
прежде всего, молока. Наибольшим разнообразием отличается питание детей гагаузов и
русских староверов. Наиболее бедной является диета детей украинцев, что можно
объяснить отходом от национальных традиций питания и заменой традиционных пищевых
режимов готовой кулинарной продукцией. Некоторые дети в болгарских селах потребляют
от 1 до 2 порций сухого вина в неделю. Установленные пищевые режимы нуждаются в
коррекции, прежде всего в сторону увеличения потребления молока и молочных продуктов
и замене вина на натуральные соки.