Вивчено фізико-хімічні та технологічні властивості квіток бузку для розробки оптимальної технології отримання екстракту, а також ефективності процесу екстрагування, прогнозування та нормування якості готового продукту. Встановлено: вологість – 5,92 %; насипна маса – 0,23 г/см3; подрібненість – 3-5 мм; питома вага 1,40 г/см3; об'ємна маса – 0,50 г/см3; пористість – 0,59 г/см3; порозність – 0,54 г/см3; вільний об'єм шару – 0,81 г/см3; коефіцієнт поглинання екстрагенту: вода – 4,4 мл/г; 40% етанол – 3,9 мл/г; 70% етанол – 3,1 мл/г. Вивчено процес фільтраційної екстракції квіток бузку для отримання густого екстракту. Найкращий вихід екстрактивних речовин з квіток бузку спостерігається при наступних умовах проведення фільтраційної екстракції в лабораторних умовах: маса завантаженого сировини – 150,0 г; екстрагент – 50% етанол; температура екстракції – 20 ± 2 °С; швидкість екстракції – 3-4 мл/хв; співвідношення «сировина: екстрагент» (DER) – 1:5. Отримані дані можуть бути використані при розробці технологічної специфікації, специфікації якості екстракту, а також при розрахунку матеріального балансу технологічного регламенту.
The physicochemical and technological properties of lilac flowers have been studied to develop the optimal technology for extracts obtaining, as well as the efficiency of the extraction process, the forecasting and rationing of the finished product quality. It was established: humidity – 5.92%; bulk density – 0,23 g/cm3; grinding ratio – 3-5 mm; specific gravity 1.40 g/cm3; bulk mass – 0.50 g/cm3; porosity – 0.59 g/cm3; fenestration – 0.54 g/cm3; the free volume of the layer – 0.81 g/cm3; absorption coefficient of extragent: water – 4.4 ml / g; 40% ethanol – 3.9 ml/g; 70% ethanol is 3.1 ml/g. The process of lilac flowers filtration extraction to obtain dense extract has been studied. The best yield of extractive substances from lilac flowers was observed under the following conditions of filtration extraction at laboratory conditions: the mass of the loaded raw material – 150.0 g; extragent – 50% ethanol; extraction temperature – 20±2 ºС; extraction rate – 3-4 ml/min; the ratio «raw material:extractant» (DER) – 1:5. The obtained data can be used in the development of the technological specification, the quality specification of the extract, and also when calculating the material balance of the technological riles.
Изучены физико-химические и технологические свойства цветков сирени для разработки оптимальной технологии получения экстракта, а также эффективности процесса экстрагирования, прогнозирования и нормирования качества готового продукта. Установлены: влажность – 5,92 %; насыпная масса – 0,23 г/см3; измельченность – 3–5 мм; удельный вес 1,40 г/см3; объемная масса – 0,50 г/см3; пористость – 0,59 г/см3; порозность – 0,54 г/см3; свободный объем слоя – 0,81 г/см3; коэффициент поглощения экстрагента: вода – 4,4 мл/г; 40 % этанол – 3,9 мл/г; 70 % этанол – 3,1 мл/г.
Изучен процесс фильтрационной экстракции цветков сирени для получения густого экстракта. Наилучший выход экстрактивных веществ из цветков сирени наблюдается при следующих условиях проведения фильтрацилнной экстракции в лабораторных условиях: масса загруженного сырья – 150,0
г; экстрагент – 50 % этанол; температура экстракции – 20±2 ºС; скорость экстракции – 3-4 мл/мин; соотношение «сырье:экстрагент» (DER) - 1:5.
Полученные данные могут быть использованы при разработке технологической спецификации, спецификации качества экстракта, а также при расчете материального баланса технологического регламента.