dc.contributor.author |
Горохівський, В. Н. |
|
dc.contributor.author |
Левицький, А. П. |
|
dc.contributor.author |
Дєньга, О. В. |
|
dc.contributor.author |
Макаренко, О. А. |
|
dc.contributor.author |
Зеленіна, Ю. В. |
|
dc.contributor.author |
Gorokhivsky, V. N. |
|
dc.contributor.author |
Levitsky, A. P. |
|
dc.contributor.author |
Denga, O. V. |
|
dc.contributor.author |
Makarenko, O. A. |
|
dc.contributor.author |
Zelenina, Yu. V. |
|
dc.contributor.author |
Горохивский, В. Н. |
|
dc.contributor.author |
Левицкий, А. П. |
|
dc.contributor.author |
Деньга, О. В. |
|
dc.contributor.author |
Макаренко, О. А. |
|
dc.contributor.author |
Зеленина, Ю. В. |
|
dc.date.accessioned |
2018-05-16T07:49:30Z |
|
dc.date.available |
2018-05-16T07:49:30Z |
|
dc.date.issued |
2006 |
|
dc.identifier.citation |
Вплив соєвих ізофлавонів на стан протеолізу в кістках щурів за умов фторидної інтоксикації / В. Н. Горохівський, А. П. Левицький, О. В. Дєньга [та ін.] // Одеський медичний журнал. – 2006. – № 5. – С. 8–10. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
http://repo.odmu.edu.ua:80/xmlui/handle/123456789/2953 |
|
dc.description.abstract |
Введение фтористого натрия с питьевой водой в дозе
10 мг фтора на 1 килограмм живой массы в течение месяца вызывает значительные изменения в системе протеолиза в большеберцовой кости: снижается общая протеолитическая активность (субстрат казеин, рН-7,6) и увеличивается активность катепсина D (субстрат гемоглобин, рН-3,5)
и эластазы (синтетический субстрат). Введение соевых
изофлавонов в дозе 3 мг/кг нормализует эти показатели.
Аналогичное действие оказывает и препарат соевых изофлавонов «ЕКСО» в дозе 300 мг/кг. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Introduction of sodium fluoride with drinking water in a dose
of 10 mg of fluorine per 1 kilogram of animals mass during a
month initiates considerable alterations in tibia’s proteolysis system: total proteolysis activity decreases (substrate caseine, pH
7.6) and activities of cathepsin D (substrate haemoglobin, pH
3.5) and of elastase (synthetic substrate) increases. Introduction of soy-bean isoflavones in a dose of 3 mg/kg normalizes
these indices. The preparation of soy-bean isoflavones “EXSO”
in a dose of 300 mg/kg has a similar affect. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
ОДМУ |
uk_UA |
dc.subject |
протеолиз |
uk_UA |
dc.subject |
кости |
uk_UA |
dc.subject |
фтор |
uk_UA |
dc.subject |
изофлавоны |
uk_UA |
dc.subject |
proteolysis |
uk_UA |
dc.subject |
bones |
uk_UA |
dc.subject |
fluorine |
uk_UA |
dc.subject |
isoflavones |
uk_UA |
dc.title |
Вплив соєвих ізофлавонів на стан протеолізу в кістках щурів за умов фторидної інтоксикації |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Influence of soy-bean isoflavones on proteolysis state in rats’ bones under fluoric intixication |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Влияние соевых изофлавонов на состояние протеолиза в костях крыс при фторидной интоксикации |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |