Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Сторчило, О. В. | ua |
dc.contributor.author | Напханюк, В. К. | ua |
dc.contributor.author | Багірова, О. А. | ua |
dc.contributor.author | Storchilo, O. V. | en |
dc.contributor.author | Napkhanyuk, V. K. | en |
dc.contributor.author | Bagirova, O. A. | en |
dc.date.accessioned | 2018-04-03T06:49:14Z | |
dc.date.available | 2018-04-03T06:49:14Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.citation | Сторчило, О. В. Вплив деяких рослинних екстрактів на транспорт вуглеводних і пептидних субстратів in vitro / О. В. Сторчило, В. К. Напханюк, О. А. Багірова // Досягнення біології та медицини. – 2006. – № 1. – С. 9–13. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://repo.odmu.edu.ua:80/xmlui/handle/123456789/2810 | |
dc.description.abstract | Метою роботи стало дослідження впливу екстрактів плодів розторопші плямистої (Silybum marianum (L.) Gaertner) та квіток календули (Calendula officinalis L.) на гідроліз і транспорт субстратів вуглеводного та білкового походження різного ступеня полімерності та їх сумішей. Виявлено, що внесення в інкубаційне середовище екстрактів розторопші та календули не впливає на транспорт вільного 10 ммоль/л гліцину, але вірогідно пригнічує транспорт вільної 10 ммоль/л глюкози на 40 і 50 % відповідно. При інкубації АПС у суміші цих субстратів (глюкоза + гліцин) екстракт календули вірогідно гальмує транспорт глюкози на 38 % водночас із вірогідною стимуляцією транспорту гліцину на 45 %. Отже, в даних модельних умовах екстракт календули вірогідно гальмує активний транспорт як вільної глюкози, так і М-глюкози, а також активний транспорт цих субстратів у присутності вільного і «пептидного» гліцину. | uk_UA |
dc.description.abstract | The goal of our work was the investigation of Silybum marianum L. Gaerther and Calendula officinalis L. extracts’ effects on the hydrolysis and transport of the carbohydrate and protein derivatives with the different level of polymerizing and their mixtures. It was showed that including of those plants extracts into the incubation medium does not change rate of the 10 mmol/l free glycine transport, but inhibits transport of the 10 mmol/l free glucose by 40 and 50 % accordingly. Due to incubation the small intestine fragments in the mixture of 10 mmol/l glucose and 10 mmol/l glycine the calendula extract inhibits the glucose transport by 38 % simultaneously with stimulation of the glycine transport by 45 %. Thus, in this model condition extract of calendula inhibits active transport of both free glucose and M-glucose, and active transport of these substrates in the presence of the free and “peptide” glycine accordingly. | en |
dc.language.iso | uk | en |
dc.publisher | ОДМУ | uk_UA |
dc.subject | рослинні екстракти | uk_UA |
dc.subject | транспорт | uk_UA |
dc.subject | вуглеводи | uk_UA |
dc.subject | пептид | uk_UA |
dc.subject | plant extracts | en |
dc.subject | transport | en |
dc.subject | carbohydrates | en |
dc.subject | peptide | en |
dc.title | Вплив деяких рослинних екстрактів на транспорт вуглеводних і пептидних субстратів in vitro | uk_UA |
dc.title.alternative | Effect of some plant extracts on the carbohydrate and peptide substrates transport in vitro | en |
dc.type | Article | en |