Вплив деяких рослинних екстрактів на транспорт вуглеводних і пептидних субстратів in vitro

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Сторчило, О. В. ua
dc.contributor.author Напханюк, В. К. ua
dc.contributor.author Багірова, О. А. ua
dc.contributor.author Storchilo, O. V. en
dc.contributor.author Napkhanyuk, V. K. en
dc.contributor.author Bagirova, O. A. en
dc.date.accessioned 2018-04-03T06:49:14Z
dc.date.available 2018-04-03T06:49:14Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Сторчило, О. В. Вплив деяких рослинних екстрактів на транспорт вуглеводних і пептидних субстратів in vitro / О. В. Сторчило, В. К. Напханюк, О. А. Багірова // Досягнення біології та медицини. – 2006. – № 1. – С. 9–13. uk_UA
dc.identifier.uri http://repo.odmu.edu.ua:80/xmlui/handle/123456789/2810
dc.description.abstract Метою роботи стало дослідження впливу екстрактів плодів розторопші плямистої (Silybum marianum (L.) Gaertner) та квіток календули (Calendula officinalis L.) на гідроліз і транспорт субстратів вуглеводного та білкового походження різного ступеня полімерності та їх сумішей. Виявлено, що внесення в інкубаційне середовище екстрактів розторопші та календули не впливає на транспорт вільного 10 ммоль/л гліцину, але вірогідно пригнічує транспорт вільної 10 ммоль/л глюкози на 40 і 50 % відповідно. При інкубації АПС у суміші цих субстратів (глюкоза + гліцин) екстракт календули вірогідно гальмує транспорт глюкози на 38 % водночас із вірогідною стимуляцією транспорту гліцину на 45 %. Отже, в даних модельних умовах екстракт календули вірогідно гальмує активний транспорт як вільної глюкози, так і М-глюкози, а також активний транспорт цих субстратів у присутності вільного і «пептидного» гліцину. uk_UA
dc.description.abstract The goal of our work was the investigation of Silybum marianum L. Gaerther and Calendula officinalis L. extracts’ effects on the hydrolysis and transport of the carbohydrate and protein derivatives with the different level of polymerizing and their mixtures. It was showed that including of those plants extracts into the incubation medium does not change rate of the 10 mmol/l free glycine transport, but inhibits transport of the 10 mmol/l free glucose by 40 and 50 % accordingly. Due to incubation the small intestine fragments in the mixture of 10 mmol/l glucose and 10 mmol/l glycine the calendula extract inhibits the glucose transport by 38 % simultaneously with stimulation of the glycine transport by 45 %. Thus, in this model condition extract of calendula inhibits active transport of both free glucose and M-glucose, and active transport of these substrates in the presence of the free and “peptide” glycine accordingly. en
dc.language.iso uk en
dc.publisher ОДМУ uk_UA
dc.subject рослинні екстракти uk_UA
dc.subject транспорт uk_UA
dc.subject вуглеводи uk_UA
dc.subject пептид uk_UA
dc.subject plant extracts en
dc.subject transport en
dc.subject carbohydrates en
dc.subject peptide en
dc.title Вплив деяких рослинних екстрактів на транспорт вуглеводних і пептидних субстратів in vitro uk_UA
dc.title.alternative Effect of some plant extracts on the carbohydrate and peptide substrates transport in vitro en
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу