Метою роботи стало дослідження впливу екстрактів
плодів розторопші плямистої (Silybum marianum (L.)
Gaertner) та квіток календули (Calendula officinalis L.) на
гідроліз і транспорт субстратів вуглеводного та білкового походження різного ступеня полімерності та їх сумішей.
Виявлено, що внесення в інкубаційне середовище екстрактів розторопші та календули не впливає на транспорт вільного 10 ммоль/л гліцину, але вірогідно пригнічує
транспорт вільної 10 ммоль/л глюкози на 40 і 50 % відповідно. При інкубації АПС у суміші цих субстратів (глюкоза + гліцин) екстракт календули вірогідно гальмує
транспорт глюкози на 38 % водночас із вірогідною стимуляцією транспорту гліцину на 45 %.
Отже, в даних модельних умовах екстракт календули
вірогідно гальмує активний транспорт як вільної глюкози,
так і М-глюкози, а також активний транспорт цих субстратів у присутності вільного і «пептидного» гліцину.
The goal of our work was the investigation of Silybum
marianum L. Gaerther and Calendula officinalis L. extracts’
effects on the hydrolysis and transport of the carbohydrate
and protein derivatives with the different level of polymerizing and their mixtures.
It was showed that including of those plants extracts into
the incubation medium does not change rate of the 10 mmol/l
free glycine transport, but inhibits transport of the 10 mmol/l
free glucose by 40 and 50 % accordingly. Due to incubation
the small intestine fragments in the mixture of 10 mmol/l glucose and 10 mmol/l glycine the calendula extract inhibits the
glucose transport by 38 % simultaneously with stimulation
of the glycine transport by 45 %.
Thus, in this model condition extract of calendula inhibits active transport of both free glucose and M-glucose,
and active transport of these substrates in the presence of
the free and “peptide” glycine accordingly.