Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Левицький, А. П. | |
dc.contributor.author | Гоженко, А. І. | |
dc.contributor.author | Величко, В. В. | |
dc.contributor.author | Селіванська, І. О. | |
dc.contributor.author | Малиновський, В. О. | |
dc.contributor.author | Лапінська, А. П. | |
dc.date.accessioned | 2025-06-16T11:30:55Z | |
dc.date.available | 2025-06-16T11:30:55Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | Аліментарна профілактика жирової хвороби печінки / Левицький А. П. та ін. Бюлетень матеріалів наукової конференції (м. Одеса, 15-16 травня 2025 р.). Одеса : УкрНДІ медицини транспорту, 2025. С. 115-116. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/17771 | |
dc.description.abstract | На жирову хворобу печінки (ЖХП) страждають майже чверть населення земної кулі. Причиною ЖХП є, перш за все, неадекватне жирове харчування, яке складається з надмірного споживання жирів і жировмісних продуктів, не оптимальний жирнокислотний склад харчових жирів (великий вміст лінолевої і пальмітинової жирних кислот, транс-жирні кислоти), зниження інтенсивності утилізації жирів в результаті суттєвого зниження фізичного навантаження. Другою стадією ЖХП є розвиток неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ), який виникає внаслідок дисбіотичного синдрому на тлі стеатозу печінки. Завершальним етапом ЖХП є цироз печінки, незворотній патологічний процес, який, як правило, завершується летальним кінцем. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | жирова хвороба печінки | uk_UA |
dc.subject | харчування | uk_UA |
dc.subject | fatty liver disease | uk_UA |
dc.subject | nutrition | uk_UA |
dc.title | Аліментарна профілактика жирової хвороби печінки | uk_UA |
dc.title.alternative | Alimentary prevention of fatty liver disease | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |