Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Образенко, М. | uk |
dc.contributor.author | Сущук, Н. | uk |
dc.contributor.author | Волощук, Х. | uk |
dc.contributor.author | Федорова, Н. | uk |
dc.date.accessioned | 2025-05-19T07:37:05Z | |
dc.date.available | 2025-05-19T07:37:05Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | Образенко М., Сущук Н., Волощук Х., Федорова Н. Організаційні аспекти адміністрування антимікробних препаратів з метою попередження антібіотикорезистентності. Challenges and Opportunities in Modern Scientific Research: Collection of Scientific Papers "International Scientific Unity" with Proceedings of the 2nd International Scientific and Practical Conference. April 23-25, 2025. Ivano-Frankivsk, Ukraine.P. 52–53. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/17531 | |
dc.description.abstract | Антибіотикорезистентність (АБР) є однією з найбільших загроз у сучасній медицині, що призводить до зниження ефективності лікування інфекційних захворювань, збільшення тривалості госпіталізації та зростання смертності. Антимікробна резистентність (АМР) — це явище природної чи набутої стійкості мікроорганізмів (бактерій, вірусів, грибів, паразитів) до антимікробних препаратів, яке ускладнює лікування від інфекцій та підвищує ризик поширення захворювань. У результаті формування АМР антибіотики та інші протимікробні препарати втрачають ефективність, а інфекцій, що набули резистентності, важко, а інколи й неможливо позбутися. АМР виникає природним шляхом із часом унаслідок генетичних змін. Стійкі до антимікробних препаратів мікроорганізми виявляють у людей, тварин, рослин, харчових продуктах та навколишньому середовищі (у воді, ґрунті, повітрі). Людина може набувати резистентних мікроорганізмів з усіх згаданих вище джерел. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | антибіотикорезистентність | uk_UA |
dc.title | Організаційні аспекти адміністрування антимікробних препаратів з метою попередження антібіотикорезистентності | uk_UA |
dc.type | Article | en |