dc.contributor.author | Юшковська, О. | ua |
dc.date.accessioned | 2025-05-15T06:32:57Z | |
dc.date.available | 2025-05-15T06:32:57Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | Юшковська О. Лептин – «голос» жирової тканини / О. Юшковська // Його величність – пацієнт. – 2025. – № 2 (241). – С. 6–7. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/17504 | |
dc.description.abstract | Лептин – це гормон, що виробляється переважно жировими клітинами (адипоцитами). Його головна роль – сигналізувати гіпоталамусу (ділянці мозку, що відповідає за голод і насичення), що організм отримав достатньо енергії. Іншими словами, лептин каже мозку: «Ми ситі, можна припинити їсти». Його відкрили у 1994 році вчені Джеффрі Фрідман і його команда, які досліджували гени, пов’язані з ожирінням. Вони знайшли ген ob, що відповідає за синтез лептину. Це відкриття стало революційним для ендокринології, адже пояснило, як організм регулює апетит і енергетичний баланс. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | лептин | uk_UA |
dc.subject | адипоцити | uk_UA |
dc.subject | гіпоталамус | uk_UA |
dc.subject | ожиріння | uk_UA |
dc.title | Лептин – «голос» жирової тканини | uk_UA |
dc.type | Article | en |