Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Lobasyuk, B. A. | |
dc.contributor.author | Savostin, A. P. | |
dc.contributor.author | Bodelan, M. I. | |
dc.contributor.author | Stoyanov, O. M. | |
dc.contributor.author | Zamkovaya, A. V. | |
dc.contributor.author | Kalashnikov, V. I. | |
dc.contributor.author | Zayats, L. M. | |
dc.contributor.author | Лобасюк, Б. О. | |
dc.contributor.author | Савостин, А. П. | |
dc.contributor.author | Боделан, М. І. | |
dc.contributor.author | Стоянов, О. М. | |
dc.contributor.author | Замкова, А. В. | |
dc.contributor.author | Калашников, В. Й. | |
dc.contributor.author | Заяць, Л. М. | |
dc.date.accessioned | 2025-04-11T08:25:21Z | |
dc.date.available | 2025-04-11T08:25:21Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | The impact of nutrition on human cognitive function / B. A. Lobasyuk et al. World of Medicine and Biology. 2025. №1 (91). P. 72-76. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/17294 | |
dc.description.abstract | The purpose of the study was to investigate the influence of different types of populations’ nutrition on neuropsychological indexes of psychological tests. The study involved 65 healthy people aged 23 to 53 years, with an average age of 35 years. All participants were divided into 3 comparable groups. The food of participants of the first group mainly contained meat and bread. The food of the second group participants mainly contained cereals, vegetable oil, sugar and potato. Vegetables, fruits, animal products and milk were the basis of the diet of the participants in the third group. The observation period lasted for 42 days. The Benton test, adopted by B.G. Khersonsky pictogram test, the Minnesota Multifaceted Personality Inventory and the Szondi tests were used for psychological testing. Neuropsychological testing was shown to have very important diagnostic aspect, since it allows to detect the subclinical cognitive deficit presence at the early stages of this disorder. The food products consumed by a person significantly determine the humans’ individual typological characteristics and mental activity productivity. The influence of protein- and carbohydrate-containing foods on humans’ individual-typological personality traits and mental productivity was revealed. The authors conclude that nutrition improvement additionally to complex pathogenetically confirmed therapy allows to correct effectively the formed mnestic disturbances and thus contributes to cognitive reserve preservation. | uk_UA |
dc.description.abstract | Метою дослідження було визначити вплив різних типів харчування населення на нейропсихологічні показники психологічних тестів. У дослідженні взяли участь 65 здорових осіб віком від 23 до 53 років. Всі учасники були розділені на 3 співставні групи. Їжа учасників 1-ї групи в основному містила м'ясо і хліб. Їжа учасників 2-ї групи в основному містила крупи, рослинне масло, цукор і картоплю. Основу раціону учасників 3-ї групи становили овочі, фрукти, продукти тваринного походження та молоко. Період спостереження тривав 42 дні. Для психологічного тестування використовували тест Бентона, адоптований Б.Г. Херсонським піктограмний тест, Міннесотський тест MMPI та тест Сонді. Доведено важливість нейропсихологічного тестування в діагностичному аспекті, оскільки воно дозволяє виявити когнітивний дефіцит на ранніх етапах наявності цього порушення. Виявлено безперечний вплив продуктів харчування на індивідуально-типологічні особливості людини та продуктивність психічної діяльності. Показано особливості впливу на індивідуально-типологічні особливості особистості та продуктивність психічної діяльності продуктів харчування, що містять білки та вуглеводи. Автори вважають, що корекція харчування додатково до комплексної патогенетично обґрунтованої терапії дозволяє максимально ефективно коригувати сформовані мнестичні порушення та сприяє таким чином збереженню когнітивного резерву. | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.subject | nutrition | uk_UA |
dc.subject | proteins | uk_UA |
dc.subject | carbohydrates | uk_UA |
dc.subject | neuropsychological testing | uk_UA |
dc.subject | individual-typological personality characteristics | uk_UA |
dc.subject | cognitive functions | uk_UA |
dc.subject | cognitive reserve | uk_UA |
dc.subject | харчування | uk_UA |
dc.subject | білки | uk_UA |
dc.subject | вуглеводи | uk_UA |
dc.subject | індивідуально-типологічні особливості особистості | uk_UA |
dc.subject | когнітивні функції | uk_UA |
dc.subject | когнітивний резерв | uk_UA |
dc.title | The impact of nutrition on human cognitive function | uk_UA |
dc.title.alternative | Вплив харчування на когнітивні функції людини | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |