The impact of nutrition on human cognitive function

Show simple item record

dc.contributor.author Lobasyuk, B. A.
dc.contributor.author Savostin, A. P.
dc.contributor.author Bodelan, M. I.
dc.contributor.author Stoyanov, O. M.
dc.contributor.author Zamkovaya, A. V.
dc.contributor.author Kalashnikov, V. I.
dc.contributor.author Zayats, L. M.
dc.contributor.author Лобасюк, Б. О.
dc.contributor.author Савостин, А. П.
dc.contributor.author Боделан, М. І.
dc.contributor.author Стоянов, О. М.
dc.contributor.author Замкова, А. В.
dc.contributor.author Калашников, В. Й.
dc.contributor.author Заяць, Л. М.
dc.date.accessioned 2025-04-11T08:25:21Z
dc.date.available 2025-04-11T08:25:21Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation The impact of nutrition on human cognitive function / B. A. Lobasyuk et al. World of Medicine and Biology. 2025. №1 (91). P. 72-76. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/17294
dc.description.abstract The purpose of the study was to investigate the influence of different types of populations’ nutrition on neuropsychological indexes of psychological tests. The study involved 65 healthy people aged 23 to 53 years, with an average age of 35 years. All participants were divided into 3 comparable groups. The food of participants of the first group mainly contained meat and bread. The food of the second group participants mainly contained cereals, vegetable oil, sugar and potato. Vegetables, fruits, animal products and milk were the basis of the diet of the participants in the third group. The observation period lasted for 42 days. The Benton test, adopted by B.G. Khersonsky pictogram test, the Minnesota Multifaceted Personality Inventory and the Szondi tests were used for psychological testing. Neuropsychological testing was shown to have very important diagnostic aspect, since it allows to detect the subclinical cognitive deficit presence at the early stages of this disorder. The food products consumed by a person significantly determine the humans’ individual typological characteristics and mental activity productivity. The influence of protein- and carbohydrate-containing foods on humans’ individual-typological personality traits and mental productivity was revealed. The authors conclude that nutrition improvement additionally to complex pathogenetically confirmed therapy allows to correct effectively the formed mnestic disturbances and thus contributes to cognitive reserve preservation. uk_UA
dc.description.abstract Метою дослідження було визначити вплив різних типів харчування населення на нейропсихологічні показники психологічних тестів. У дослідженні взяли участь 65 здорових осіб віком від 23 до 53 років. Всі учасники були розділені на 3 співставні групи. Їжа учасників 1-ї групи в основному містила м'ясо і хліб. Їжа учасників 2-ї групи в основному містила крупи, рослинне масло, цукор і картоплю. Основу раціону учасників 3-ї групи становили овочі, фрукти, продукти тваринного походження та молоко. Період спостереження тривав 42 дні. Для психологічного тестування використовували тест Бентона, адоптований Б.Г. Херсонським піктограмний тест, Міннесотський тест MMPI та тест Сонді. Доведено важливість нейропсихологічного тестування в діагностичному аспекті, оскільки воно дозволяє виявити когнітивний дефіцит на ранніх етапах наявності цього порушення. Виявлено безперечний вплив продуктів харчування на індивідуально-типологічні особливості людини та продуктивність психічної діяльності. Показано особливості впливу на індивідуально-типологічні особливості особистості та продуктивність психічної діяльності продуктів харчування, що містять білки та вуглеводи. Автори вважають, що корекція харчування додатково до комплексної патогенетично обґрунтованої терапії дозволяє максимально ефективно коригувати сформовані мнестичні порушення та сприяє таким чином збереженню когнітивного резерву. uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.subject nutrition uk_UA
dc.subject proteins uk_UA
dc.subject carbohydrates uk_UA
dc.subject neuropsychological testing uk_UA
dc.subject individual-typological personality characteristics uk_UA
dc.subject cognitive functions uk_UA
dc.subject cognitive reserve uk_UA
dc.subject харчування uk_UA
dc.subject білки uk_UA
dc.subject вуглеводи uk_UA
dc.subject індивідуально-типологічні особливості особистості uk_UA
dc.subject когнітивні функції uk_UA
dc.subject когнітивний резерв uk_UA
dc.title The impact of nutrition on human cognitive function uk_UA
dc.title.alternative Вплив харчування на когнітивні функції людини uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account