Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Ромейко, Д. Й. | |
dc.contributor.author | Гуща, С. Г. | |
dc.contributor.author | Заболотна, І. Б. | |
dc.contributor.author | Іжа, Г. М. | |
dc.contributor.author | Волянська, В. С. | |
dc.contributor.author | Годзієв, М. А. | |
dc.date.accessioned | 2024-12-04T07:46:38Z | |
dc.date.available | 2024-12-04T07:46:38Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Вплив вітаміну D на стан вуглеводного обміну у реконвалесцентів COVID-19 з діабетом 2 типу та синдромом подразненого кишечника / Ромейко Д. Й. та ін. Ендокринна патологія у віковому аспекті : матер. наук.-практ. конф. з онлайн-трансляцією, м. Харків, 21-22 лист. 2024 р. Харків, 2024. С. 167–169. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/16237 | |
dc.description.abstract | Вступ. Сьогодні накопичено доволі значний обсяг даних, який свідчить, що в реконвалесцентів COVID-19 спостерігається недостатність або дефіцит вітаміну D, який сприяє розвитку цукрового діабету типу 2 (ЦД 2). Доведено прямий зв'язок між COVID-19 інфекцією й розвитком порушень вуглеводного обміну. В той же час, відомі дослідження, в яких доведений прямий зв’язок між недостатністю та дефіцитом вітаміну D і розвитком ЦД 2. Більшість авторів вказують на те, що подолання дефіциту вітаміну D значно знижує ці ризики. Встановлено, що недостатність вітаміну D збільшує ризик підвищеної маси тіла і абдомінального ожиріння в 2 рази. Гастроентерологи та дієтологи часто стикаються з пацієнтами, у яких запальні захворювання кишечника, шлункове шунтування та муковісцидоз, інтра- та екскреторна недостатність підшлункової залози супроводжується дефіцитом вітаміну D. У зв’язку з цим є доцільним вивчення наявності взаємозв’язку між недостатністю вітаміну D у осіб з порушеннями вуглеводного обміну та супутніми захворюваннями шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Мета дослідження: порівняльна оцінка ефективності застосування препарату з вітаміном D у комплексному лікуванні пацієнтів – реконвалесцентів інфекції COVID-19 з встановленим вперше цукровим діабету 2 типу з супутнім синдром подразненого кишечника та без супутньої патології. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | цукровий діабету 2 типу | uk_UA |
dc.subject | COVID-19 | uk_UA |
dc.subject | вітамін D | uk_UA |
dc.title | Вплив вітаміну D на стан вуглеводного обміну у реконвалесцентів COVID-19 з діабетом 2 типу та синдромом подразненого кишечника | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |