Вплив вітаміну D на стан вуглеводного обміну у реконвалесцентів COVID-19 з діабетом 2 типу та синдромом подразненого кишечника

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ромейко, Д. Й.
dc.contributor.author Гуща, С. Г.
dc.contributor.author Заболотна, І. Б.
dc.contributor.author Іжа, Г. М.
dc.contributor.author Волянська, В. С.
dc.contributor.author Годзієв, М. А.
dc.date.accessioned 2024-12-04T07:46:38Z
dc.date.available 2024-12-04T07:46:38Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Вплив вітаміну D на стан вуглеводного обміну у реконвалесцентів COVID-19 з діабетом 2 типу та синдромом подразненого кишечника / Ромейко Д. Й. та ін. Ендокринна патологія у віковому аспекті : матер. наук.-практ. конф. з онлайн-трансляцією, м. Харків, 21-22 лист. 2024 р. Харків, 2024. С. 167–169. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/16237
dc.description.abstract Вступ. Сьогодні накопичено доволі значний обсяг даних, який свідчить, що в реконвалесцентів COVID-19 спостерігається недостатність або дефіцит вітаміну D, який сприяє розвитку цукрового діабету типу 2 (ЦД 2). Доведено прямий зв'язок між COVID-19 інфекцією й розвитком порушень вуглеводного обміну. В той же час, відомі дослідження, в яких доведений прямий зв’язок між недостатністю та дефіцитом вітаміну D і розвитком ЦД 2. Більшість авторів вказують на те, що подолання дефіциту вітаміну D значно знижує ці ризики. Встановлено, що недостатність вітаміну D збільшує ризик підвищеної маси тіла і абдомінального ожиріння в 2 рази. Гастроентерологи та дієтологи часто стикаються з пацієнтами, у яких запальні захворювання кишечника, шлункове шунтування та муковісцидоз, інтра- та екскреторна недостатність підшлункової залози супроводжується дефіцитом вітаміну D. У зв’язку з цим є доцільним вивчення наявності взаємозв’язку між недостатністю вітаміну D у осіб з порушеннями вуглеводного обміну та супутніми захворюваннями шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Мета дослідження: порівняльна оцінка ефективності застосування препарату з вітаміном D у комплексному лікуванні пацієнтів – реконвалесцентів інфекції COVID-19 з встановленим вперше цукровим діабету 2 типу з супутнім синдром подразненого кишечника та без супутньої патології. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.subject цукровий діабету 2 типу uk_UA
dc.subject COVID-19 uk_UA
dc.subject вітамін D uk_UA
dc.title Вплив вітаміну D на стан вуглеводного обміну у реконвалесцентів COVID-19 з діабетом 2 типу та синдромом подразненого кишечника uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу