Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Цісак, А. О. | ua |
dc.contributor.author | Соколова, З. В. | ua |
dc.date.accessioned | 2024-06-18T12:34:33Z | |
dc.date.available | 2024-06-18T12:34:33Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Цісак А. О. Технологічна оптимізація процесу екстракції та визначення біологічно активних речовин хвої сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) / А. О. Цісак, З. В. Соколова // Проблеми та досягнення сучасної біотехнології: IV міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 22 березня 2024 р., м. Харків: матер. – Х. : НФаУ, 2024. – С. 369–371. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/15535 | |
dc.description.abstract | Метою роботи було визначення технологічних умов процесу екстракції, що забезпечують максимальне вилучення біологічно активних речовин з хвої сосни звичайної. Для технологічної оптимізації процесу екстракції біологічно активних речовин хвої сосни звичайної було встановлено залежність виходу екстрактивних речовин від рідинного модуля та від концентрації етилового спирту як розчинника (в діапазоні 20–90%). Показано, що з економічної точки зору доцільно використовувати рідинний модуль рівний 20, оскільки показники виходу суми екстрактивних речовин статистично не відрізняються від результатів серії з рідинним модулем 30. А також встановлено, що збільшення концентрації етилового спирту у водно-етанольній суміші з 20 до 70 % призводить до збільшення виходу екстрактивних речовин від 20,64 до 27,65 %, при подальшому збільшені концентрації спирту спостерігається зниження виходу екстрактивних речовин, що пояснюється їх природою. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | процес екстракції | uk_UA |
dc.subject | технологічна оптимізація | uk_UA |
dc.subject | біологічно активні речовини | uk_UA |
dc.subject | хвоя сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) | uk_UA |
dc.title | Технологічна оптимізація процесу екстракції та визначення біологічно активних речовин хвої сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) | uk_UA |
dc.type | Article | en |