Abstract:
Важливе значення у забезпеченні населення якісним продовольством відводиться харчовим підприємствам, які користуються сировиною, виробленою у сільському господарстві. Низька якість харчової продукції викликана тим, що сировина не завжди відповідає сучасним вимогам. Пов’язано таке становище з тим, що економіка України характеризується багатоукладністю, «існування в її основі напластувань доринкових епох, що викликає необхідність системного теоретичного дослідження проблеми появи такого стану та створення відповідного їй типу економічної політики». Мова йде, в першу чергу, про особисті підсобні господарства, які суперечать розвитку суспільства у ХХІ столітті, не мають ні технологічних, ні фінансових можливостей для виробництва екологічно безпечної продукції для населення країни. На нашу думку виникає потреба кооперації особистих господарств, що з одного боку збільшить їх фінансові можливості використовувати екологічні технології, а з іншого – дозволить контролювати виробництво державою, регіонами та споживачами харчової продукції.