dc.contributor.author |
Hnida, N. I. |
en |
dc.contributor.author |
Hnidoi, I. M. |
en |
dc.contributor.author |
Гніда, Н. І. |
ua |
dc.contributor.author |
Гнідой, І. М. |
ua |
dc.date.accessioned |
2023-12-26T10:43:53Z |
|
dc.date.available |
2023-12-26T10:43:53Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.citation |
Hnida N. I., Hnidoi I. M. Dietary fiber as an alternative to pharmacological chelators for children exposed to low doses of lead // Modern Problems of Pharmacology, Cosmetology and Aromology: ХIth Scientific and practical conference, September 22, 2023 at the Faculty of Dentistry and Pharmacy, IHU, Odessa, Ukraine. P. 30–33. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/14421 |
|
dc.description.abstract |
The 80 random children aged 4 to 15 years were examined. About a quarter
of the children had blood lead concentration (BLC) more than 5μg/dL. They also had
a higher content of eosinophil cells, an increase of alanine aminotransferase activity in
the blood compared to children with lower BLCs. Dietary fiber from cereals of 10 g per
day was used for 30 days, as an addition to main dishes and salads during lunch for
these children. As a result, the BLC, the number of eosinophils in blood and the activity
of alanine aminotransferase significantly decreased. |
en |
dc.description.abstract |
Обстежено 80 дітей випадкової вибірки віком від 4 до 15 років. Близько
чверті обстежених дітей мали концентрацію свинцю в крові (BLC) понад 5 мкг/дл. У
них був виявлений більш високий, порівняно з дітьми з нижчими BLC, вміст еозинофілів
крові, збільшення активності аланінамінотрансферази. Цим дітям застосовувались
харчові волокна із злаків по 10 г на добу протягом 30 днів, як добавка до других страв і
салатів під час обіду. У результаті достовірно знизилась BLC, зменшилась кількість
еозинофілів крові й активність аланінамінотрансферази. |
uk_UA |
dc.language.iso |
en |
en |
dc.subject |
environment |
en |
dc.subject |
public health |
en |
dc.subject |
lead exposure |
en |
dc.subject |
children |
en |
dc.subject |
dietary fiber |
en |
dc.subject |
навколишнє середовище |
uk_UA |
dc.subject |
громадське здоров’я |
uk_UA |
dc.subject |
вплив свинцю |
uk_UA |
dc.subject |
діти |
uk_UA |
dc.subject |
харчові волокна |
uk_UA |
dc.title |
Dietary fiber as an alternative to pharmacological chelators for children exposed to low doses of lead |
en |
dc.title.alternative |
Харчові волокна як альтернатива фармакологічним хелаторам для дітей, що зазнають впливу низьких доз свинцю |
uk_UA |
dc.type |
Article |
en |