Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Babenia, H. O. | en |
dc.contributor.author | Harashchuk, S. A. | en |
dc.contributor.author | Shnaider, S. A. | en |
dc.contributor.author | Kotova, I. O. | en |
dc.contributor.author | Khrystova, M. T. | en |
dc.contributor.author | Savvova, A. O. | en |
dc.contributor.author | Korniichuk, O. E. | en |
dc.contributor.author | Бабеня, Г. О. | uk |
dc.contributor.author | Гаращук, І. В. | uk |
dc.contributor.author | Шнайдер, С. А. | uk |
dc.contributor.author | Котова, І. О. | uk |
dc.contributor.author | Христова, М. Т. | uk |
dc.contributor.author | Саввова, А. О. | uk |
dc.contributor.author | Корнійчук, О. Е. | uk |
dc.date.accessioned | 2023-09-27T09:14:13Z | |
dc.date.available | 2023-09-27T09:14:13Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Molecular genetic assessment of the oral microbiome in patients with Alzheimer's disease / H.O. Babenia, I.V. Harashchuk, S.A. Shnaider et al. // Світ медицини та біології. 2023. № 3 (85). С. 16–20. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/13809 | |
dc.description.abstract | According to current literature, oral microorganisms are one of the factors in the development and/or progression of Alzheimer's disease. The aim of the study was to evaluate the qualitative and quantitative composition of the microbiome of periodontal pockets of patients with Alzheimer's disease using the polymerase chain reaction. The frequency of occurrence of the main periodontal pathogens was determined and it was shown that Tannerella forsythia and Fusobacterium nucleatum were detected in 100 % of patients in this category. The main associations of periodontal pathogens were studied and it was found that in the largest number of subjects with Alzheimer's disease (66.7 %) there were associations of 4 bacteria. The quantitative composition of the oral microbiota in patients with dementia was determined and it was shown that Aggregatibacter actinomycetemcomitans and Fusobacterium nucleatum had the highest quantitative composition, and Porphyromonas gingivalis had the lowest. Determination of the characteristics of the oral microbiota in patients with Alzheimer's disease will clarify the mechanisms of dementia development and suggest appropriate adapted therapeutic and preventive measures to maintain oral health. | en |
dc.description.abstract | За даними сучасної літератури мікроорганізми ротової порожнини є одним з чинників розвитку та/або прогресування хвороби Альцгеймера. Метою роботи було оцінити якісний і кількісний склад мікробіому пародонтальних кишень осіб з хворобою Альцгеймера за допомогою полімеразно-ланцюгової реакції. Було визначено частоту зустрічаємості основних пародонтопатогенів і показано, що у 100 % пацієнтів даної категорії виявляється Tannerella forsythia і Fusobacterium nucleatum. Досліджено основні асоціації пародонтопатогенів та встановлено, що у найбільшого числа обстежених осіб з хворобою Альцгеймера (66,7 %) зустрічалися асоціації 4 бактерій. Визначено кількісний склад оральної мікробіоти у пацієнтів з деменцією і показано, що найбільший кількісний склад мали Aggregatibacter actinomycetemcomitans та Fusobacterium nucleatum, найменший – Porphyromonas gingivalis. Визначення особливостей оральної мікробіоти в осіб з хворобою Альцгеймера дозволить уточнити механізми розвитку деменції та запропонувати відповідні адаптовані лікувально-профілактичні заходи для збереження здоров’я ротової порожнини. | uk_UA |
dc.language.iso | en | en |
dc.subject | Alzheimer's disease | en |
dc.subject | periodontal | en |
dc.subject | generalized periodontitis | en |
dc.subject | periodontal pathogens | en |
dc.subject | polymerase chain reaction | en |
dc.subject | хвороба Альцгеймера | uk_UA |
dc.subject | пародонт | uk_UA |
dc.subject | генералізований пародонтит | uk_UA |
dc.subject | пародонтопатогени | uk_UA |
dc.subject | полімеразно-ланцюгова реакція | uk_UA |
dc.title | Molecular genetic assessment of the oral microbiome in patients with Alzheimer's disease | en |
dc.title.alternative | Молекулярно-генетична оцінка орального мікробіома в осіб із хворобою Альцгеймера | uk_UA |
dc.type | Article | en |