Abstract:
В даний час спостерігається зростаючий інтерес до біологічно активних харчових додатків на основі натуральних, екологічно чистих компонентів. Одним з найбільш перспективних продуктів даного напрямку є біологічні добавки, створені з використанням зеленої прісноводної водорості хлорела (Chlorophyta,
Trebouxiophyceae). Це пов'язано, в першу чергу, з простотою культивування і дешевизною даної водорості. До складу Chlorella входять протеїн, хлорофіл, харчові волокна, жирні кислоти, каротиноїди, сульфітовані полісахариди, глікопротеїни, антиоксиданти, нуклеїнові кислоти, мікроелементи, вітаміни, тощо, що пояснює її значну біологічну активність. У зв'язку з цим зростає кількість робіт, що вивчають Chlorella vulgaris не тільки як джерело корисних речовин для використання в функціональному харчуванні, але і можливості її застосування в лікувальних і профілактичних цілях. Мета дослідження: викладені факти послужили основою нинішнього дослідження, метою якого було вивчення впливу курсового прийому водної суспензії хлорели (Chlorella vulgaris) на показники крові у здорових людей.