Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Чабан, Т. В. | uk |
dc.contributor.author | Бочаров, В. М. | uk |
dc.contributor.author | Кузьмина, О. В. | uk |
dc.contributor.author | Тюпа, В. В. | uk |
dc.date.accessioned | 2023-05-02T07:54:45Z | |
dc.date.available | 2023-05-02T07:54:45Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Чабан Т. В., Бочаров В. М., Кузьмина О. В., Тюпа В. В. Зміни в системі перекисного окислення ліпідів у хворих на COVID-19 з цукровим діабетом // Інфекційні хвороби: здобутки і проблеми у діагностиці, терапії та профілактиці : Х з’їзд інфекціоністів України (6-7 жовтня 2021 року, м. Суми). Тернопіль :ТДМУ Укрмедкнига, 2021. С. 155–156. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12689 | |
dc.description.abstract | Актуальність. Актуальною проблемою сьогодення є важкість перебігу короновірусної хвороби COVID-19 у хворих на цукровий діабет (ЦД) II типу. Виділяють два механізми розвитку посилення глюкозорезистентності. Рецепторний механізм – порушення цілісності мембран, спровокований активацією перекисного окислення ліпідів (ПОЛ) та антиоксидантним захистом; структурні порушення – конформаційні зміни рецепторів острівцевих клітин підшлункової залози (ПЗ) під впливом продуктів окисного стресу. Антиоксидантна система (АОС) здійснє інактивацію активних форм кисню і радикалів гідроперекисів ліпідів, що утворюються при порушенні цілісності мембран внаслідок активації процесів ПОЛ. Однак подальше накопичення токсичних продуктів пероксидації не може більше нейтралізувати їх внаслідок функціональної недостатності АОС. До таких показників належать: каталаза (КТ), супероксиддисмутаза (СОД) і малоновий діальдегід (МДА). Мета роботи. Вивчити активність ПОЛ та АОС у плазмі крові хворих на COVID-19 з ЦД II типу. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | COVID-19 | en |
dc.subject | цукровий діабет | uk_UA |
dc.title | Зміни в системі перекисного окислення ліпідів у хворих на COVID-19 з цукровим діабетом | uk_UA |
dc.type | Article | en |