Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Кіка, В. В. | uk_UA |
dc.contributor.author | Макаренко, О. А. | uk_UA |
dc.contributor.author | Новікова, Ж. О. | ua |
dc.contributor.author | Kika, V. V. | en |
dc.contributor.author | Makarenko, O. A. | en |
dc.contributor.author | Novikova, Zh. O. | en |
dc.contributor.author | Кика, В. В. | ru |
dc.contributor.author | Макаренко, А. А. | ru |
dc.contributor.author | Новикова, Ж. А. | ru |
dc.date.accessioned | 2023-04-07T10:08:52Z | |
dc.date.available | 2023-04-07T10:08:52Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Кіка В. В. Розвиток запалення в травному тракті щурів після тривалого введення алкоголю / В. В. Кіка, О. А. Макаренко, Ж. О. Новікова // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2021. – Т. 6, № 6 (34). – С. 253–258. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12440 | |
dc.description.abstract | Мета роботи: експериментальне дослідження хронічної алкогольної інтоксикації на показники запалення та перекисного окиснення ліпідів в травній системі. Матеріал та методи. 2-х місячним самцям щурів в воду додавали етиловий спирт, починаючи з 5% до 15% протягом 108 днів. В гомогенатах слизових оболонок травного тракту та печінки визначали активність ферментів еластази, кислої фосфатази та концентрацію малонового діальдегіду (МДА), в сироватці крові – активність еластази та вміст МДА. Хронічне введення етанолу призвело до підвищення активності еластази у сироватці крові щурів на 71,7%, у слизовій оболонці ротової порожнини – на 29,2%, у слизовій оболонці шлунку – на 55,5%, у печінці – на 29,0%. У тонкої та товстої кишки рівень цього маркера запалення змінився незначно. Рівень активності еластази відображає ступінь скупченості лейкоцитів у тканинах в результаті розвитку запального процесу. Активність кислої фосфатази в слизовій оболонці ротовій порожнині щурів, які вживали етанол, підвищилась на 47,4%, у слизовій оболонці шлунку – на 30,3%, у слизовій оболонці тонкої кишки – на 37,4%, у слизовій оболонці товстої кишки – на 40,4%, у печінці – на 112,6%. Активація кислої фосфатази поряд з іншими лізосомальними ферментами є первинною реакцією запалення, що запускає вироблення медіаторів, які у свою чергу обумовлюють вторинну альтерацію тканин на наступних етапах запального процесу. Введення алкоголю також призвело до збільшення концентрації МДА у слизових оболонках: ротовій порожнині – на 20,3%, шлунку – на 32,3%, тонкої кишки – на 96,6%, товстої кишки – на 50,2%, у печінці – на 39,4%, у сироватці – на 33,3%. Зростання рівня МДА у тканинах травного тракту щурів після тривалого прийому етанолу є ознакою активації перекисного окиснення ліпідів та інтенсифікації реакцій оксидативного стресу. | uk_UA |
dc.description.abstract | The purpose of the work was to experimentally study the chronic alcohol intoxication on the indicators of inflammation and lipid peroxidation in the gastrointestinal system. Materials and methods. Ethyl alcohol was added to the water for 2-month-old male rats, ranging from 5% to 15% for 108 days. In homogenates of mucous membranes of the gastrointestinal tract and liver, the activity of elastase enzymes, acid phosphatase and the concentration of malonic dialdehyde were determined, in serum – elastase activity and malonic dialdehyde content. Results and discussion. Biochemical research of one of the markers of inflammation (elastase activity) in rats found a probable increase of elastase activity in different parts of the digestive tract after prolonged alcohol consumption, regardless of the sex of the animals. Thus, in the serum of rats after the introduction of ethanol, the activity of elastase increased by 71.7%, in the oral mucosa – by 29.2%, in the gastric mucosa – by 55.5%, in the liver – by 29.0%. In the small and large intestine, the level of this marker of inflammation has changed slightly. The level of elastase activity shows the degree of accumulation of leukocytes in the tissues as a result of the development of the inflammatory process. Acid phosphatase activity in the oral mucosa of rats treated with ethanol increased by 47.4%, in the gastric mucosa – by 30.3%, in the mucous membrane of the small intestine – by 37.4%, in the mucous membrane of the colon – by 40.4%, in the liver – by 112.6%. Activation of acid phosphatase, along with other lysosomal enzymes, is the primary inflammatory response that triggers the production of mediators, which in turn cause secondary tissue alteration in subsequent stages of the inflammatory process. Therefore, the results obtained on the activation of acid phosphatase along with elastase indicate the presence of inflammation in the mucous membranes of the digestive tract, and especially in the liver of rats chronically treated with ethanol. The introduction of alcohol also led to an increase in the concentration of malonic dialdehyde in the mucous membranes: the oral cavity – by 20.3%, the stomach – by 32.3%, the small intestine – by 96.6%, the colon – by 50.2%, in the liver – by 39.4%, in serum – by 33.3%. A significant increase in the level of malonic dialdehyde in the tissues of the digestive tract of rats after long-term intake of ethanol is a sign of activation of lipid peroxidation and intensification of oxidative stress reactions. Conclusion. The results of the study of elastase activity indicate the development of inflammation in the mucous membranes of the gastrointestinal tract, liver and serum of rats under the influence of chronic administration of ethanol. Increased acid phosphatase activity in the tissues of the gastrointestinal tract after prolonged use of ethanol indicates damage to cell membranes, which is a consequence of inflammation. A significant increase in the level of malonic dialdehyde in the mucous membranes of the gastrointestinal tract, liver and serum of rats after chronic ethanol intake is a sign of intensification of oxidative stress reactions. | en |
dc.description.abstract | Цель работы: экспериментальное исследование хронической алкогольной интоксикации на показатели воспаления и перекисного окисления липидов в пищеварительной системе. Материал и методы. 2-х месячным самцам крыс в воду добавляли этиловый спирт, начиная с 5% до 15% в течение 108 дней. В гомогенатах слизистых пищеварительного тракта и печени определяли активность ферментов эластазы, кислой фосфатазы и концентрацию малонового диальдегида (МДА), в сыворотке крови – активность эластазы и содержание МДА. Хроническое введение этанола привело к повышению активности эластазы в сыворотке крови крыс на 71,7%, в слизистой оболочке полости рта – на 29,2%, в слизистой желудка – на 55,5%, в печени – на 29 ,0%. У тонкой и толстой кишки уровень этого маркера воспаления изменился незначительно. Уровень активности эластазы показывает степень скученности лейкоцитов в ткани в результате развития воспалительного процесса. Активность кислой фосфатазы в слизистой полости рта крыс, которые употребляли этанол, повысилась на 47,4%, в слизистой желудка – на 30,3%, в слизистой оболочке тонкой кишки – на 37,4%, в слизистой оболочке на 40,4%, в печени – на 112,6%. Активация кислой фосфатазы вместе с другими лизосомальными ферментами является первой ступенью развития воспаления, что провоцирует выработку медиаторов, которые в свою очередь обуславливают вторичную альтерацию ткани на последующих этапах воспалительного процесса. Введение алкоголя также привело к увеличению концентрации МДА в слизистых оболочках: полости рта – на 20,3%, желудка – на 32,3%, тонкой кишки – на 96,6%, толстой кишки – на 50,2%, в печени – на 39,4%, в сыворотке – на 33,3%. Увеличение уровня МДА в тканях пищеварительного тракта после длительного употребления этанола является признаком активации перекисного окисления липидов та интенсификации реакций оксидативного стресса. | ru |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | щури | uk_UA |
dc.subject | хронічне введення етанолу | uk_UA |
dc.subject | травний тракт | uk_UA |
dc.subject | запалення | uk_UA |
dc.subject | оксидативний стрес | en |
dc.subject | chronic ethanol intoxication | en |
dc.subject | gastrointestinal tract | en |
dc.subject | inflammation | en |
dc.subject | oxidative stress | en |
dc.subject | крысы | ru |
dc.subject | хроническое введение этанола | ru |
dc.subject | пищеварительный тракт | ru |
dc.subject | воспаление | ru |
dc.subject | оксидативный стресс | ru |
dc.title | Розвиток запалення в травному тракті щурів після тривалого введення алкоголю | uk_UA |
dc.title.alternative | Development of Inflammation in the Gastrointestinal Tract of Rats after Prolonged Administration of Alcohol | en |
dc.title.alternative | Развитие воспаления в пищеварительном тракте крыс после продолжительного введения алкоголя | ru |
dc.type | Article | en |