Abstract:
За даними ВООЗ дефіцит вітаміну D зустрічається у представників усіх рас, в незалежності від географічних широт проживання і віднесений до найпоширеніших нутріційних недостатностей у світі. В зв’язку з зростаючою занепокоєністю з приводу ризиків для здоров'я, асоційованих з низьким статусом вітаміну D, зростає інтерес до проблеми адекватної забезпеченості організму сучасної людини цим вітаміном, а також впровадження профілактичних заходів з метою запобігання вітамін-D-дефіцитних станів.
Вітамін-D дефіцитні стани досить поширені серед мешканців південного регіону України. Причиною низького рівня 25(ОН)D сироватки крові є недостатня кількість споживання вітаміну D з продуктами харчування в рамках добового раціону, а також його обмежений ендогенний синтез.