dc.contributor.author |
Шанигін, А. |
uk |
dc.contributor.author |
Shanyhin, A. |
en |
dc.date.accessioned |
2023-01-27T10:12:32Z |
|
dc.date.available |
2023-01-27T10:12:32Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Шанигін А.В. Роль рівня вітаміну D сироватки крові у розвитку порушень ліпідного обміну / А. В. Шанигін // XХІ–і читання В. В. Підвисоцького : Бюлетень міжнар. наук. конф., 23–24 черв. 2022 р., Одеса : тези. доп. – Одеса : УкрНДІ медицини транспорту, 2022. – С. 111–113. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12028 |
|
dc.description.abstract |
За даними дослідження Global Burden of Disease, проведеного у 2019 році, захворювання серцево-судинної системи (ЗССС), здебільшого ішемічна хвороба серця та інсульт виступають основними причинами смертності та одними з основних факторів інвалідності у всіх країнах світу. Рівень ЗССС невпинно зростає протягом останнього десятиліття майже у всіх країнах із середнім та низьким рівнем доходу. Реєстрація випадків ЗССС майже подвоїлося з 271 мільйона в 1990 році до 523 мільйонів у 2019 році, а кількість смертей від серцево-судинних захворювань неухильно збільшувалася з 12,1 мільйона в 1990 році до 18,6 мільйона у 2019 році.
Одним з основних факторів, що підвищують ризик розвитку ЗССС та смертності, є гіперхолестеринемія, порушення балансу ліпіпротеїдів – підвищений рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) та низький рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ). Гіподинамія та ожиріння виступають в якості предикторів розвитку атеросклерозу та метаболічного синдрому. Варто зазначити, що на розвиток перелічених вище факторів ризику впливає рівень вітаміну D у сироватці крові. Результати досліджень демонструють зворотний зв'язок між рівнем 25-гідроксивітаміну D у сироватці крові та розвитком ожиріння, метаболічного синдрому та інсулінорезистентності.
Мета: визначити рівень поширеності вітамін D дефіцитних станів серед пацієнтів з порушеннями ліпідного обміну. Оцінити ефективність корекції дисліпідемії, шляхом нормалізації рівня вітаміну D.
Результати отримані в ході дослідження свідчать про ефективність застосування методики корекції нутрітивного статусу у пацієнтів з порушенням ліпідного обміну в складі комплексної терапії.
Збагачення раціону харчування продуктами з високим вмістом вітаміну D, сприятиме зниженню ризиків розвитку ЗССС як у групах ризику, так і в основній популяції, що в свою чергу сприятиме покращенню якості життя пацієнтів з ЗССС та формуванню активного довголіття нації |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
en |
dc.subject |
гіперхолестеринемія, якість життя, захворювання серцево-судинної системи, активнє довголіття |
uk_UA |
dc.title |
Роль рівня вітаміну D сироватки крові у розвитку порушень ліпідного обміну |
uk_UA |
dc.title.alternative |
The role of blood serum vitamin D level in the development of lipid metabolism disorders |
uk_UA |
dc.type |
Article |
|